Σαν σήμερα, το 1919, γεννήθηκε η Αμερικανίδα μαθηματικός Julia Hall Bowman Robinson (1919-1985). Η Robinson (1919-1985) ήταν γνωστή για την συνεισφορά της στην επίλυση του 10ου προβλήματος του Hilbert (θεώρημα Matiyasevich )
Γεννήθηκε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Σε ηλικία εννέα ετών αρρώστησε σοβαρά με αποτέλεσμα να χάσει δύο χρόνια σχολείου. Για να αναπληρώσει τα χρόνια αυτά έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και σε μία χρονιά ολοκλήρωσε πρόγραμμα σπουδών τεσσάρων ετών!
Ένας από τους δασκάλους που της έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα, διηγείται:
«...σε ένα χρόνο, δουλεύοντας τρία πρωινά την εβδομάδα, καλύψαμε τα κρατικά προγράμματα σπουδών για την πέμπτη, την έκτη, την έβδομη και την όγδοη τάξη. Γεγονός που με κάνει να αναρωτιέμαι πόσος χρόνος πρέπει να χάνεται στις σχολικές τάξεις.»
Σε ηλικία 16 ετών εγγράφεται στο San Diego State University. Δεν ικανοποιήθηκε από το επίπεδο των σπουδών το 1939 γράφτηκε στο University of California, Berkeley. Εκεί γνωρίζει τον Raphael M. Robinson καθηγητή στο μάθημα της θεωρίας αριθμών. Πήρε το πτυχίο της το 1940 και το 1941 παντρεύεται τον Ραφαήλ. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Berkeley και παράλληλα
εργάζεται ως βοηθός καθηγητής στο τμήμα Μαθηματικών και ως βοηθός εργαστηρίου στατιστικών μελετών υπό τον Jerzy Neyman.
Το 1948, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Alfred Tarski παίρνει το διδακτορικό της με θέμα διπλωματικής εργασίας "Definability and Decision Problems in Arithmetic".
Για τον Alfred Tarski ελεγε:
«Ήταν ένας πολύ εμπνευσμένος δάσκαλος. Είχε έναν τρόπο να θέτει τα αποτελέσματα σε ένα πλαίσιο έτσι ώστε όλα μαζί να ταιριάζουν όμορφα…, ήταν πάντα έτοιμος να σου δώσει ένα πρόβλημα προς λύση …»
Την ίδια χρονιά καταπιάνεται με το 10ο πρόβλημα του Hilbert.(*)
Το 10ο πρόβλημα απαιτούσε να βρεθεί μία αλγοριθμική διαδικασία με την οποία θα μπορούσαμε να αποφανθούμε κατά πόσο μία Διοφαντική εξίσωση έχει λύση.
H Ρόμπινσον άρχισε να διερευνά μεθόδους για αυτό το πρόβλημα το 1948.
Η υπόθεση αυτή γνωστή στην μαθηματική βιβλιογραφία ως υπόθεση JR ( από το όνομά της) αποδείχθηκε το 1970 από τον Ρώσο μαθηματικό Yuri Matiyasevich.
Μετά από αυτό έλυσε και το 10ο πρόβλημα Hilbert καταλήγοντας στο ότι δεν είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε έναν αλγόριθμο που θα μπορεί να αποφασίζει αν μία δεδομένη Διοφαντική εξίσωση έχει λύση ή όχι. Υπήρξε μία στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μαθηματικών. Το 1971 σε συνέδριο στο Βουκουρέστι, Η Robinson έδωσε μία διάλεξη σχετικά με το 10ο πρόβλημα Hilbert. Καταλήγοντας παραφράζοντας τον Hilbert είπε :
«Τώρα μου φαίνεται ότι πρέπει να αντιστρέψουμε το πρόβλημα. Αντί να ρωτάμε αν μια δεδομένη Διοφαντική εξίσωση έχει λύση, πρέπει να ρωτάμε, για ποιες εξισώσεις οι γνωστές μέθοδοι δίνουν απάντηση;»
Την δεκαετία του 50 το επιστημονικό της ενδιαφέρον προσανατολίστηκε στην θεωρία παιγνίων. Τότε δουλεύοντας πάνω σε ένα από τα προβλήματα που έθεσε ο Ιρλανδός μαθηματικός William Rowan Hamilton (1805-1865) – που εκείνη το ονόμασε «πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή» κατέληξε στην συγγραφή μιας έρευνας με τίτλο "Μια επαναληπτική μέθοδος επίλυσης ενός παιχνιδιού ".(https://www.youtube.com/watch?v=QY74f5jg7qQ )
Το πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή υποθέτει ότι υπάρχει μία σειρά από πόλεις συνδεδεμένες μεταξύ τους με δρόμους. Το ερώτημα είναι να βρεθεί η συντομότερη διαδρομή όπου ένας πλανόδιος πωλητής μπορεί ξεκινώντας από μία να τις επισκεφθεί όλες και να επιστρέψει στην πόλη «αφετηρία». Το πρόβλημα είναι ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα βελτιστοποίησης με πολλές εφαρμογές στις μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές δικτύων, δρόμων κ.τ.λ.
Στην Robinson δεν επιτράπηκε να διδάξει στο Τμήμα Μαθηματικών στο Berkeley λόγω του ότι υπήρχε ένας κανόνας που απαγόρευε στα μέλη της οικογένειας να συνεργάζονται στο ίδιο τμήμα. Για αυτό και παρέμεινε στο τμήμα Στατιστικής. Αποσύρθηκε από την διδασκαλία το 1973.
Έλαβε πολλές διακρίσεις. Πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών το 1976 και τον ίδιο χρόνο διορίστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkley. Εκλέχτηκε στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης το 1978, έγινε η πρώτη γυναίκα στο συμβούλιο της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας την ίδια χρονιά και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Εταιρείας το 1982 . Το 1982, της δόθηκε το βραβείο Noether από την Association for Women in Mathematics (AWM) και έκανε μια σειρά διαλέξεων με τίτλο «Functional Equations in Arithmetic».
Της απονεμήθηκε το βραβείο “John D and Catherine D” του ιδρύματος MacArthur Foundation το 1983 ως αναγνώριση της συνεισφοράς της στα μαθηματικά.
5Εξελέγη το 1984 στην American Academy of Arts and Sciences. Την ίδια χρονιά διαγνώστηκε με λευχαιμία και πέθανε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια στις 30 Ιουλίου 1985.
Ένα χρόνο μετά το θάνατο της, ο σύζυγός της δημιούργησε το ταμείο υποτροφιών Julia B Robinson για να παρέχει υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές στα μαθηματικά στο Μπέρκλεϋ.
Ο George Csicsery δημιούργησε και σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ για την Robinson με τίτλο «Julia Robinson and Hilbert's Tenth Problem». (https://www.youtube.com/watch?v=e4x9XKNAYjU)
(*)Στο διεθνές συνέδριο των μαθηματικών που έγινε στο Παρίσι το 1900 ο μεγαλύτερος τότε Μαθηματικός στην παγκόσμια μαθηματική κοινότητα David Hilbert (1862- 1943) ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας:
«Ποιος ανάμεσα σε εμάς δεν θα ήταν ευτυχισμένος να άρει το
πέπλο πίσω από το οποίο είναι κρυμμένο το μέλλον; να κοιτάξει
στις επερχόμενες εξελίξεις της επιστήμης μας και στα μυστικά της
ανάπτυξης της στους αιώνες που έρχονται; Ποια θα είναι τα άκρα προς τα οποία οι μελλοντικές γενιές των μαθηματικών θα τείνουν;
Ποιες μέθοδοι, ποια νέα στοιχεία θα αποκαλύψει ο νέος αιώνας
στο τεράστιο και πλούσιο πεδίο της μαθηματικής σκέψης; »
Μετά παρουσίασε μία λίστα από μαθηματικά προβλήματα που κατά την γνώμη του θα έπρεπε να απασχολήσουν τον 20ο αιώνα την μαθηματική έρευνα. Τα προβλήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά του συνεδρίου και σε μεταγενέστερη δημοσίευση τα συμπλήρωσε φθάνοντας συνολικά σε μία λίστα 23 επικηρυγμένων προβλημάτων.
https://mathshistory.st-andrews.ac.uk/Bio.../Robinson_Julia/
https://en.wikipedia.org/wiki/Julia_Robinson
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου