«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Μάουριτς Κορνέλις Έσερ

          

Ο Μάουριτς Κορνέλις Έσερ ήταν Ολλανδός εικαστικός καλλιτέχνης (1898–1972), γνωστός για τα γεωμετρικά του έργα, τις οπτικές ψευδαισθήσεις και τις αδύνατες κατασκευές. Αν και δεν είχε μαθηματική εκπαίδευση, επηρεάστηκε έντονα από τα μαθηματικά, ιδιαίτερα την προβολική και μη Ευκλείδεια γεωμετρία. 

 Γεννήθηκε στη Φριζία και μεγάλωσε στο Άρνεμ. Ήταν φιλάσθενο παιδί και είχε χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, εκτός από το σχέδιο. Αρχικά σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά στράφηκε στις εικαστικές τέχνες, μαθητεύοντας κοντά στον γραφίστα Μεσκίτα.

  Ταξίδεψε πολύ, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία, με καθοριστική επιρροή την Αλάμπρα στη Γρανάδα. Εγκαταστάθηκε στη Ρώμη και παντρεύτηκε τη Γιέτα Ούμικερ. Το 1935, λόγω του φασιστικού καθεστώτος, εγκατέλειψε την Ιταλία. Κατέληξε στην Ολλανδία όπου έζησε μέχρι το 1970. Πέθανε το 1972.

   Ξεκίνησε με τοπία και έντομα, αλλά σταδιακά δημιούργησε μοναδικά έργα που συνδύαζαν τέχνη και μαθηματικά. Γνωστά έργα του περιλαμβάνουν:

• Χέρια που σχεδιάζουν

• Ουρανός και Νερό

• Ανεβαίνοντας και Κατεβαίνοντας

• Καταρράκτης

Δούλεψε κυρίως με ξυλογραφίες και λιθογραφίες, διερευνώντας συμμετρίες, γεωμετρικά σχήματα και οπτικές παραμορφώσεις. Δημιούργησε επίσης εντυπωσιακές απεικονίσεις του άπειρου και μελέτησε έννοιες όπως η Λωρίδα του Μέμπιους και η υπερβολική γεωμετρία.

Κύρια Μαθηματικά Στοιχεία στο Έργο του

1. Συμμετρίες και Ψηφιδοθετήσεις

Ο Έσερ ενσωμάτωσε στις λιθογραφίες και ξυλογραφίες του τις 17 ομάδες συμμετρίας του επιπέδου, μετά από μελέτη της θεωρίας του Τζορτζ Πόλυα. Δημιούργησε επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα, μετατρέποντάς τα σε μορφές ζώων ή ανθρώπων (π.χ. πουλιά, ψάρια), δίνοντας ζωή στην «τακτική διαίρεση του επιπέδου».

2. Αδύνατες Κατασκευές

Ανέπτυξε εικαστικές απεικονίσεις αδύνατων αντικειμένων όπως το τρίγωνο του Πένροουζ και ο Κύβος του Νέκερ, που ενσωμάτωσε σε έργα όπως:

• Καταρράκτης (1961)

• Ανεβαίνοντας και Κατεβαίνοντας (1960)

Αυτές οι εικόνες δημιουργούν λογικές αντιφάσεις με βάση την ανθρώπινη αντίληψη της προοπτικής.

3. Απεικόνιση του Άπειρου

Εξερεύνησε το άπειρο σε δισδιάστατο πεδίο μέσα από υπερβολική γεωμετρία, επηρεασμένος από συζητήσεις με τον μαθηματικό Χάρολντ Κόξτερ. Δημιούργησε τις διάσημες ξυλογραφίες «Όριο Κύκλου 1–4», που θεωρούνται από τους μαθηματικούς γεωμετρικά ακριβείς.

4. Μεταμορφώσεις και Τοπολογία

Σειρές όπως οι Μεταμορφώσεις (π.χ. Μεταμόρφωση Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) δείχνουν πώς ένα σχήμα αλλάζει σταδιακά μορφή διατηρώντας συμμετρικές και τοπολογικές ιδιότητες. Επίσης, μελέτησε έννοιες όπως η Λωρίδα του Μέμπιους και τις ενσωμάτωσε σε έργα με συνεχείς, ατέρμονες επιφάνειες.

5. Γεωμετρικές Παραμορφώσεις

Ο Έσερ χειρίστηκε το χώρο, τη σκιά και την προοπτική ώστε να παραμορφώνει την πραγματικότητα, δημιουργώντας μια νέα μαθηματική οπτική εμπειρία. Οι μορφές του συχνά εξελίσσονται μέσα στο έργο, θυμίζοντας μορφογενετικές διαδικασίες.

. Το έργο του επηρέασε την τέχνη, τη μαθηματική σκέψη και την ποπ κουλτούρα. Το 1969 ιδρύθηκε το Ίδρυμα Έσερ, ενώ σήμερα τα έργα του εκτίθενται σε μουσεία όπως το Μουσείο της Χάγης, η Εθνική Πινακοθήκη των ΗΠΑ και του Καναδά. Επηρέασε σημαντικά συγγραφείς όπως ο Ντάγκλας Χόφσταντερ στο βιβλίο Γκαίντελ, Έσερ, Μπαχ.

Ο Έσερ άφησε ένα ξεχωριστό αποτύπωμα ως ο καλλιτέχνης που παντρεύει την τέχνη με τη λογική και το αδύνατο με το ορατό.


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...