«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

«1089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών» – David Acheson



  Το βιβλίο  του Καθηγητή της Οξφόρδης David Acheson «1089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών» κατορθώνει να παρουσιάσει με τρόπο κατανοητό και εύληπτο "διαμαντάκια" από όλο το φάσμα των μαθηματικών  με απολαυστικό κρεσέντο  το ινδικό κόλπο με το σκοινί και την επιστημονική ερμηνεία του .Ιδανικό για γνωστές των μαθηματικών και μη.

    Στο βιβλίο ο Καθηγητής D. Acheson μας  ξεναγεί σε ένα κοσμο γεμάτο ενδιαφέροντα μαθηματικά φαινόμενα, γρίφους αλλά και την πραγματική ουσία των μαθηματικών, τις εφαρμογές τους. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει «μαγικούς» μαθηματικούς αριθμούς, κομψές και εντυπωσιακές αποδείξεις και να δει συνοπτικά αρκετούς κλάδους των μαθηματικών με τρόπο τέτοιο ώστε το περιεχόμενο να μην κουράζει, αντιθέτως να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να ενημερώνει ουσιαστικά. Το άμεσο ύφος του συγγραφέα σε συνδυασμό με τα μικρά κεφάλαια κάνουν το βιβλίο ευχάριστο και ευανάγνωστο, κάτι που ενισχύεται και από την εικονογράφηση του βιβλίου – η οποία έχει επιμεληθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα
Το κομμάτι που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι το βιβλίο καταφέρνει με εντυπωσιακό τρόπο να κρατά το ενδιαφέρον μαθηματικών αλλά και ατόμων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προπαιδεία στα μαθηματικά – και πιστέψτε με αυτό εν γένει στα μαθηματικά δεν είναι κάτι εύκολο. Παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο τα μαθηματικά και τα αντικείμενά τους που προκαλούν σκέψεις σε κάθε μαθηματικό και παράλληλα γοητεύουν κάθε ενδιαφερόμενο του χώρου.
Το «1089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών» είναι ένα βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε μαθηματικό ή επιστήμονα του χώρου των θετικών επιστημών αλλά και σε όλα τα ανήσυχα μυαλά τους ορίζοντες. Ο ίδιος ο συγγραφέας στην προμετωπίδα του βιβλίου  γραφει:
«Είτε είστε πολύ νέος είτε πολύ γέρος, ή κάπου ανάμεσα, είτε είστε στο σχολείο είστε στο πανεπιστήμιο, ή σε κανένα από τα δύο, είτε κρατάτε ένα μολύβι στο χέρι είτε ένα τζιν-τόνικ… Επιβιβαστείτε στο Εξπρές των Μαθηματικών και ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...