«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Unabomber, όταν η ιδιοφυΐα συναντά την τρέλα


    Ανήκει στο τοπ τεν των πιο παράξενων και εκκεντρικών μαθηματικών.Οι συμφοιτητές  του πίστευαν ότι ήταν εξωγήινος.Υποχόνδριος,παθολογικά ντροπαλός,με δείκτη ευφυΐας 170.Ο Ted Kaczynski ήταν μια μαθηματική ιδιοφυϊα.Το 1998 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια.
   Γνωστός και ως Unabomber (University and Airline Bomber) τρομοκρατούσε την πανεπιστημιακή κοινότητα των Η.Π.Α. για 18 ολόκληρα χρόνια,στέλνοντας ταχυδρομικώς δέματα-βόμβες τα οποία εκρηγνύονταν όταν ο παραλήπτης προσπαθούσε να τα ανοίξει. Κατά τη διάρκεια της δράσης του σκότωσε 3 άτομα, τραυμάτισε 22 και έγινε ο Νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης για το F.B.I.
   Παιδί-θαύμα στο σχολείο, με έμφυτο ταλέντο στα μαθηματικά,ο έφηβος Καζίνσκι συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό νοημοσύνης:η βαθμολογία του ήταν τόσο υψηλή ώστε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έσπευσε να του προσφέρει υποτροφία σε ηλικία μόλις 16 ετών. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, το 1967,ο νεαρός μαθηματικός προσλαμβάνεται στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια- ένα από τα προοδευτικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ,«καρδιά» της αμερικανικής Αριστεράς, που τον καιρό εκείνο, στο αποκορύφωμα της φοιτητικής εξέγερσης κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, φλεγόταν από επαναστατικές ιδέες.
  Οι βομβιστικές ενέργειες του, χαρακτηρίζονταν απο μια οξεία αντίδραση στην τεχνολογία και στην βιομηχανική ανάπτυξη.Στο 35.000 λέξεων διάσημο μανιφέστο του,με τίτλο "Βιομηχανική Κοινωνία Και Το Μέλλον Της" που δημοσιεύθηκε το 1995 στις αμερικάνικες εφημερίδες (υπο την απειλή ότι θα ανατίναζε αεροπλάνα αν δεν δημοσιευόταν), δικαιολογούσε τις πράξεις του τονίζοντας ότι η βιομηχανική ανάπτυξη είναι καταστροφική για τον άνθρωπο διότι τον αναγκάζει να ζεί με ρυθμούς για τους οποίους δεν είναι βιολογικά προδιατεθειμένος.

                                           

  O κύριος λόγος όμως που ξεκίνησε την τρομοκρατική του δράση έχει σχέση με ένα σύγχρονο κλάδο των Μαθηματικών που ονομάζεται Θεωρία Καταστροφών.Αυτή η θεωρία είναι παρακλάδι του κλάδου των Μαθηματικών που προσπαθεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά Μη Γραμμικών Δυναμικών Συστημάτων και ονομάζεται "Θεωρία του Χάους" (γνωστό παράδειγμα της Θεωρίας του Χάους είναι το Φαινόμενο της Πεταλούδας, που ισχυρίζεται ότι αν μια πεταλούδα χτυπήσει τα φτερά της στην Αθήνα, ενδέχεται υπο κάποιες συνθήκες να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στο Λονδίνο...).Η Θεωρία καταστροφών αναπτύχθηκε απο τον γάλλο μαθηματικό Rene Thom σαν μια προσπάθεια να εξηγήσει μαθηματικά την συμπεριφορά μη συνεχών φυσικών γεγονότων. Γρήγορα αυτή η θεωρία προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών μαθηματικών, με αποκορύφωμα την εργασία του Zeeman που κατάφερε να προβλέψει μια εξέγερση φυλακισμένων σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Αγγλίας.
 Ο Kaczyksni λοιπόν, μελετώντας την παραπάνω θεωρία, αναγνώρισε ένα μοντέλο που προέβλεπε την καταστροφή της τεχνολογικής κοινωνίας και του πολιτισμού της, εξ'αιτίας της βιομηχανικής ανάπτυξης. Κι έτσι ξεκίνησε τις βομβιστικές του επιθέσεις με σκοπό να σταματήσει την καταστροφή του Δυτικού πολιτισμού. Όμως η δημοσίευση του Μανιφέστου οδήγησε και στη σύλληψη του, αφού η γυναίκα του αδερφού του αναγνώρισε ομοιότητες με παλαιότερα άρθρα του και σε συννενόηση με τον άντρα της ειδοποίησε το F.B.I.
 Τελικά τι είναι ο Ted Kaczynski; Ένας παράφρονας εγκληματίας ή μια μεγαλοφυία; Ένας τεχνοφοβικός οικολόγος τρομοκράτης ή ένας προφήτης που προσπάθησε να εμποδίσει την πορεία της ανθρωπότητας προς μια νέα μορφή σκλαβιάς; Πιθανόν όλα αυτά μαζί. Όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος: 
"Η Φαντασία δεν γεννά παραφροσύνη. Αυτό που γεννά την παραφροσύνη είναι η Λογική!".

  Που το θυμήθηκα;Τον Αύγουστο του 2017 προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο μιας δραματικής τηλεοπτικής σειράς ,παραγωγή του discovery Channel  που έχει ως θέμα τον Unabomber.Το τρέιλερ της σειράς:



                     


-http://www.huffingtonpost.gr/2016/01/25/diethnes-ted-kaczynski_n_9071022.html

 http://www.mixanitouxronou.gr/i-mathimatiki-idiofi%ce%90a-pou-apomonothike-sto-dasos-ke-estelne-vomves-se-kathigites-sindikalistes-katastimata-ilektronikon-ke-eteries-o-unabomber-o-aktivisis-pou-ton-katedose-o-adelfos-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...