«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Shakuntala Devi …… άλλη κουλτούρα στα μαθηματικά !!!!

  

  Το 1976 στους NEW YORK TIMES  δημοσιεύτηκε μια είδηση για μια  γυναίκα από την Ινδία η οποία  εκτέλεσε την πρόσθεση   25842+111.201721+370247830+55511315  και στην συνέχεια  πολλαπλασίασε το άθροισμα με τον αριθμό 9878 και όλα αυτά σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.  Η γυναίκα ονομαζόταν  Shakuntala Devi (Σακουντάλα Ντεβί) και έμεινε  γνωστή  ως «Άνθρωπος  Υπολογιστής», λόγω των εξαιρετικών ταλέντων της στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων χωρίς αριθμομηχανή.

   
  Στις 18 Ιουνίου 1980 καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες, αφού υπολόγισε το γινόμενο  δύο αριθμών με  δεκατρία ψηφία μέσα σε 28 δευτερόλεπτα. Υπολόγισε το γινόμενο   7686369774 Χ 2465099745779  , οι αριθμοί επιλεγήκαν στην τύχη από υπολογιστή στο τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής στο Imperial college  στο Λονδίνο.        
 Η  Shakuntala Devi  γεννήθηκε το 1939 στο Bangalore της Ινδίας . Παρ ότι  οι  γονείς της δεν διέθεταν μόρφωση  η ίδια ως παιδί εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τους αριθμούς από την ηλικία των 3 ετών. Δυο χρόνια αργότερα έδειξε τα ταλέντο της  σε μια συγκέντρωση των σπουδαστών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Mysore στην Ινδία.
Πολλές χώρες προσκαλούν   την  Shakuntala Devi να κάνει επίδειξη των εξαιρετικών ταλέντων της.
    Απεχθάνεται τους υπολογιστές και αντιπαθεί τον χαρακτηρισμό που της αποδίδουν «ανθρώπινος  υπολογιστής»  θεωρεί ότι η δυναμική του ανθρώπινου μυαλού είναι  τεράστια. Έχει γράψει βιβλία στα οποία αναλύει τον τρόπο με τον  οποίο μπορούμε να  εκτελούμε αστραπιαία υπολογισμούς. Εμπνευσμένη ομιλήτρια, χαρισματική συγγραφέας, αποτελεί έμπνευση για μαθηματικούς και μη.
    Η ίδια ισχυρίζεται ότι οφείλει την εξαιρετική ταχύτητα  στις αριθμητικές πράξεις στα Βεδικά μαθηματικά (Vedic Maths)  ένα σύστημα εκτέλεσης αριθμητικών υπολογισμών το όποιο είναι κατά την ίδια  είναι  10 με 15 φόρες ταχύτερο από συμβατικό που χρησιμοποιούμε. Επινοήθηκε από  έναν ινδό μοναχό  Swami Sri Bharati Krishna Tirthaji Maharaja  .
Οι οπαδοί του συστήματος  θεωρούν    βελτιώνει την μνήμη , οξύνει την αντίληψη και βοήθα στην διάκριση μοτίβων  σε κάθε είδους μαθηματικό πρόβλημα.
  Θα επανέρθουμε σε επόμενη ανάρτηση  με  συγκεκριμένες τεχνικές υπολογισμού της μεθόδου.    Δείτε ένα σχετικό βίντεο  . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...