«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Shakuntala Devi, μυαλά που δουλεύουν στο κόκκινο!


 Το 1976 στους NEW YORK TIMES  δημοσιεύτηκε μια είδηση για μια  γυναίκα από την Ινδία η οποία  εκτέλεσε την πρόσθεση   25842+111.201721+370247830+55511315  και στην συνέχεια  πολλαπλασίασε το άθροισμα με τον αριθμό 9878 και όλα αυτά σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.  Η γυναίκα ονομαζόταν  Shakuntala Devi (Σακουντάλα Ντεβί) και έμεινε  γνωστή  ως «Άνθρωπος  Υπολογιστής», λόγω των εξαιρετικών ταλέντων της στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων χωρίς αριθμομηχανή.

   
  Στις 18 Ιουνίου 1980 υπολόγισε το γινόμενο  δύο αριθμών με  δεκατρία ψηφία μέσα σε 28 δευτερόλεπτα. Υπολόγισε το γινόμενο 7686369774 Χ 2465099745779, οι αριθμοί επιλέχθηκαν στην τύχη από υπολογιστή στο τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής στο Imperial college  στο Λονδίνο. Δυο χρόνια αργότερα καταγράφηκε 
καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες.         
  Η Shakuntala Deviγεννήθηκε στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας στις 4 Νοεμβρίου 1929. Καταγόταν από οικογένεια Βραχμάνων και ο πατέρας της στην ιδέα να γίνει ιερέας επαναστάτησε κι έγινε ακροβάτης σε τσίρκο. Ήταν αυτός που ανακάλυψε το δυνατό μνημονικό της κόρης του, όταν της μάθαινε κόλπα με την τράπουλα σε ηλικία τριών ετών.
Ο πατέρας της  Ντεβί δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εγκατέλειψε το τσίρκο για να εκμεταλλευτεί την απίστευτη μνημονική ικανότητα της κόρης του, οργανώνοντας περιοδείες επίδειξης πρώτα στην Ινδία και στη συνέχεια ανά τον κόσμο με κέντρο το Λονδίνο. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 η διάσημη πλέον ινδή αριθμομνήμων παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της δημόσιο υπάλληλο Παριτός Μπανερτζί, με τον οποίο χώρισε το 1979.
    Απεχθανόταν τους υπολογιστές και αντιπαθούσε τον χαρακτηρισμό που της αποδίδουν «ανθρώπινος  υπολογιστής»  θεωρεί ότι η δυναμική του ανθρώπινου μυαλού είναι  τεράστια. Έχει γράψει βιβλία στα οποία αναλύει τον τρόπο με τον  οποίο μπορούμε να  εκτελούμε αστραπιαία υπολογισμούς. Εμπνευσμένη ομιλήτρια, χαρισματική συγγραφέας, αποτελεί έμπνευση για μαθηματικούς και μη.
     Ισχυριζόταν  ότι οφείλει την εξαιρετική ταχύτητα  στις αριθμητικές πράξεις στα Βεδικά μαθηματικά (Vedic Maths)  ένα σύστημα εκτέλεσης αριθμητικών υπολογισμών το όποιο είναι κατά την ίδια  είναι  10 με 15 φόρες ταχύτερο από συμβατικό που χρησιμοποιούμε. Επινοήθηκε από  έναν ινδό μοναχό  Swami Sri Bharati Krishna Tirthaji Maharaja  .
Οι οπαδοί του συστήματος  θεωρούν  βελτιώνει την μνήμη, οξύνει την αντίληψη και βοήθα στην διάκριση μοτίβων  σε κάθε είδους μαθηματικό πρόβλημα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...