«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το τελευταίο δωμάτιο του Φερμά (Fermat's Room)

  


    Τώρα που χαλάρωσα λίγο από τα μαθήματα , βρήκα την ευκαιρία και είδα μια ταινία .Μια ταινία που αφορούσε τα μαθηματικά. Συνήθως οι περισσότερες ταινίες που σχετίζονται με τα μαθηματικά με εκνευρίζουν λόγω των απλουστεύσεων. Ιδιαίτερα δεν μου αρέσει όταν μια ταινία προσποιείται ότι είναι ευφυής και στη συνέχεια με απογοητεύει. Είδα λοιπόν πρόσφατα την ισπανική ταινία το «δωμάτιο του Φερμά».
Η ταινία ανοίγει με τους ανθρώπους που λαμβάνουν προσκλήσεις για να παραστούν σε μια συγκέντρωση για ιδιοφυΐες. Για να τους επιλέξουν για τη συνάντηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λύσουν  ένα γρίφο. Εντός δέκα ημερών, θα πρέπει να μαντέψουν τη διάταξη στην οποία βασίζεται η ακόλουθη σειρά ακέραιων αριθμών: 5, 4, 2, 9, 8, 6, 7, 3, 1. Όλα αυτά  κατά την έναρξη της ταινίας. 10 ήμερες για αυτό; Ήδη είχα ενοχληθεί λόγω της απλότητας της ερώτησης. Δεν χρειάζεται να είσαι διάνοια για να καταλάβεις το μοτίβο που ακολουθείται , για να μην αναφέρουμε το πόσο εύκολο θα ήταν να εισάγετε  αυτήν την ακολουθία στην online εγκυκλοπαίδεια των ακεραίων ακολουθιών (The on-line Encyclopedia of integer sequences )για να βρείτε τη σειρά σε πέντε λεπτά.


Όσο αφορά το σενάριο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρύψουν τα πραγματικά τους ονόματα, γεγονός που μου φάνηκε πολύ περίεργο. Το κυνήγι ενός προβλήματος η ενός γρίφου είναι πάντα μια ανοιχτή διαδικασία ,μάλλον ποιητική αδεία του σεναριογράφου.
   Η λύση διαδοχικών  γρίφων υπόσχεται να προσφέρει στους συμμετέχοντες "το μεγαλύτερο αίνιγμα." Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους δίνονται επτά προβλήματα για την επίλυση. Όλα τα προβλήματα  προέρχονται από βιβλία  με σπαζοκεφαλιές για παιδιά ακόμα και το λεγόμενο «μεγαλύτερο αίνιγμα" .        Με ευκολία θα μπορούσαν να επιλυθούν από πολλούς μαθητές που ξέρω. Για παράδειγμα:
  Υπάρχουν τρία κουτιά : ένα με γλυκό μέντα, το δεύτερο με γλυκό γλυκάνισο, και το τελευταίο με ένα μίγμα των δύο. Έξω από τα κουτιά τα οποία είναι πανομοιότυπα υπάρχει ετικέτα με την ονομασία, αλλά όλες οι ετικέτες είναι λάθος. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός των κουτιών γλυκών που χρειάζεστε για να δοκιμάσετε, για να βάλετε την κάθε ετικέτα στην σωστή θέση;(Διάβασε την απάντηση)
  Ένας άλλος από τους γρίφους της ταινίας περιλαμβάνει μια λάμπα σε ένα δωμάτιο και τρεις διακόπτες έξω, όπου θα πρέπει να βρεις σωστά το διακόπτη που αντιστοιχεί στο γλόμπο της λάμπας , αλλά μπορείτε να μπείτε στο δωμάτιο μόνο μία φορά. Σε μια άλλη σπαζοκεφαλιά ένας φυλακισμένος που πρέπει να βγει από τη φυλακή πρέπει να αποφασίσει ποια από τις δύο πόρτες οδηγεί στην ελευθερία. Επιτρέπεται να ρωτήσεις ακριβώς μια ερώτηση σε έναν από τους δύο φύλακες, ένας από τους οποίους λέει πάντα την αλήθεια και ο άλλος πάντα ψέματα αλλά δεν ξέρεις ποιος κάνει τι.
  Οι άλλοι τέσσερεις γρίφοι είναι παρόμοιοι με τα τρεις που ανέφερα . Είναι ωραίο υλικό για τη λέσχες  μαθηματικών για  παιδιά. Ίσως ακόμα και για τους μη μαθηματικούς, μπορεί να είναι ενδιαφέροντες . Σίγουρα είναι θετικό το γεγονός ότι προβλήματα τέτοιου είδους  προωθούνται  σε μεγάλο ακροατήριο. Αλλά η έκφραση «τα μεγαλύτερα αινίγματα» φαντάζει πομπώδης και εξωπραγματική.
Η ένταση της ταινίας προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι τα άτομα είναι παγιδευμένα σε ένα δωμάτιο που συρρικνώνεται κάθε λεπτό που περνά και ο γρίφος δεν λύνεται..
 Παρ όλα αυτά η ταινία είναι απολαυστική ίσως αυτό να οφείλεται πέρα από την σκηνοθετική δεινότητα του δημιουργού και σε αυτό καθ αυτό το γεγονός των σχετικά απλών γρίφων οι οποίοι επιτρέπουν στο θεατή να παρακολουθεί την ταινία χωρίς να πονοκεφαλιάζει αντί να απολαμβάνει την ταινία. Η αδυναμία της ταινίας μπορεί να είναι το.. .δυνατό της σημείο. Δείτε την.
Fermat's Room (2007)Σκηνοθεσία: Luis Piedrahita, Rodrigo Sopeña


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...