«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ένας μεταγρίφος με ετικέτες !!!!


  Τέσσερεις άνθρωποι ο Α , ο Β , Γ και ο Δ  λαμβάνουν  μέρος στο εξής παιχνίδι: Στον καθένα αφού του έχουν δέσει τα μάτια με ένα μαντίλι  δίνεται ένα κουτί . Τα τέσσερα κουτιά είναι όμοια και κλειστά .
Γνωρίζουν ότι το ένα από τα κουτιά περιείχε τρεις  μαύρες  σφαίρες ,ένα άλλο περιείχε δυο  μαύρες σφαίρες και μια άσπρη σφαίρα, άλλο περιείχε  μια μαύρη σφαίρα και δυο  άσπρες σφαίρες και το τελευταίο κουτί περιείχε τρεις  άσπρες σφαίρες. Στο κάθε κουτί ήταν κολλημένη μια ετικέτα που έγραφε  είτε «τρεις μαύρες»  είτε « δυο μαύρες και μια άσπρη» είτε« μια μαύρη και δυο άσπρες»  είτε «τρεις άσπρες « . Γνώριζαν όμως ότι καμία από τις ετικέτες δεν ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο.
 Ο καθένας  από τους τέσσερεις ανθρώπους διαδοχικά έπρεπε να ανοίξει το κουτί του και να πάρει δυο σφαίρες , στην συνέχεια  να βγάλει τα μαντίλι από τα μάτια του και να κοιτάξει το χρώμα των σφαιρών που έβγαλε όσο και την ετικέτα στο κουτί του. Σημειώνουμε ότι  ο κάθε παίκτης μπορούσε να δει μόνο τις δικές του σφαίρες και την ετικέτα του δικού του κουτιού.  Ο σκοπός ήταν οι παίκτες να μαντέψουν το χρώμα της τρίτης σφαίρας  στο κουτί τους .
Το παιχνίδι εξελίχθηκε ως εξής :
 Ο Α τράβηξε δυο  μαύρες  σφαίρες και έβγαλε το μαντήλι του  , κατόπιν είπε δυνατά :«Γνωρίζω το χρώμα της τρίτης  σφαίρας.»
Ο Β  τράβηξε μια άσπρη και μια  μαύρη σφαίρα έβγαλε το μαντήλι του και ανακοίνωσε: «Γνωρίζω ποιο είναι το χρώμα της τρίτης σφαίρας .»
Ο  Γ τράβηξε  δυο άσπρες σφαίρες έβγαλε το μαντήλι του  μόλις κοίταξε την ετικέτα στο κουτί του και ανακοίνωσε « Δεν μπορώ να πω ποιο είναι το χρώμα  της τρίτης σφαίρας ,».
Ο Δ ακούγοντας τις προηγούμενες ανακοινώσεις χωρίς να βγάλει το μαντήλι  είπε : « δεν χρειάζεται να βγάλω το μαντήλι ούτε να  ανοίξω το κουτί μου για να βρω ποιες σφαίρες περιέχει , έχω ήδη καταλάβει το χρώμα τους , καθώς επίσης και το χρώμα των σφαιρών  σε κάθε κουτί.»
   Δεδομένου ότι και οι τέσσερεις παίκτες μπορούσαν  να ακούσουν ο ένας τι δήλωσαν οι υπόλοιποι , πως κατάφερε ο Δ να εξάγει συμπέρασμα για τις σφαίρες τόσο στο δικό του κουτί όσο και στα κουτιά των υπολοίπων.


Για την λύση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...