«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πυθαγόρειο θεώρημα και μια απόδειξη από την πολιτική !!!!


(James Abram Garfield, 1831-1881)
   

  Κάποιοι από τους προέδρους των ΗΠΑ έχουν κατά κάποιον τρόπο συνδεθεί με τα μαθηματικά. Ο Τζόρτζ Ουάσιγκτον ήταν διακεκριμένος τοπογράφος, ο Τόμας Τζέφερσον έκανε ό,τι μπορούσε να ενθαρρύνει τη διδασκαλία ανώτερων μαθηματικών στις ΗΠΑ και ο Αβραάμ Λίνκολν λέγεται ότι έμαθε λογική μελετώντας τα Στοιχεία του Ευκλείδη ,έγραφε τους πύρινους πολιτικούς του λόγους αφού είχε μάθει από τον μεγάλο Αλεξανδρινό γεωμέτρη την σωστή παρουσίαση των επιχειρημάτων .

Περισσότερο δημιουργικός ήταν ο Τζ. Γκάρφιλντ (James Abram Garfield, 1831-1881) ο εικοστός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος σαν σπουδαστής ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον και δραστηριότητα στα στοιχειώδη μαθηματικά. Στα 1876 και ενώ ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πέντε μόλις χρόνια πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε μόνος του μια πολύ ωραία απόδειξη του πυθαγόρειου θεωρήματος. Την απόδειξη αυτή τη σκέφτηκε σε μια μαθηματική συζήτηση με άλλα μέλη του Κογκρέσου! η απόδειξη δημοσιεύτηκε στη συνέχεια στο New England Journal of Education. (Όλα αυτά βέβαια τον προηγούμενο αιώνα!!!!!)
 Η απόδειξη του  Garfield  στο παρακάτω βίντεο:

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...