«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπαζοκεφαλιών και ένα ..δύσκολο πρόβλημα!!!!



  Δεν έχει περάσει μια εβδομάδα που διεξήχθη στο Eger της Ουγγαρίας (8-13 Νοεμβρίου)  το παγκόσμιο πρωτάθλημα σπαζοκεφαλιών  και  θα ήταν παράλειψη να μην  γράψω κάτι για την ιστορία του διαγωνισμού καθώς και για προβλήματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί.
  Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σπαζοκεφαλιών (World Puzzle Championship)  είναι ένας ετήσιος  διεθνής  διαγωνισμός  σπαζοκεφαλιών που διαχειρίζεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία σπαζοκεφαλιών (World Puzzle Federation) . Ο πρώτος διαγωνισμός  πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1992 υπό την αιγίδα του περιοδικού Games .
  Η δομή του διαγωνισμού μοιάζει  με τις μαθηματικές ολυμπιάδες. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι λύνουν τα ίδια προβλήματα σε τέσσερεις περιόδους διάρκειας  3 ωρών .Σε κάθε περίοδο δίνονται 16 προβλήματα . Η επιλογή των προβλημάτων ποικίλει .Οπτικές σπαζοκεφαλιές που πρέπει να ανακαλύψεις την κρυμμένη εικόνα, λαβύρινθοι, πλακοστρώσεις ,σπαζοκεφαλιές σταυρόλεξων. Αυτό που κυριαρχεί όμως είναι κάθε είδους  πρόβλημα λογικής και μαθηματικών.
 Το 1993 ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Μπρνο της Τσεχίας, εκεί λοιπόν τέθηκε ένα πρόβλημα που κατασκεύασε  ο Zdenek Chromy. Ήταν το δυσκολότερο πρόβλημα του διαγωνισμού ,μόνο δυο κατάφεραν να το λύσουν :
«Στο παρακάτω σχήμα βλέπετε ένα δεκαεξαοροφο κτίριο με μερικά φωτισμένα και μερικά σκοτεινά παράθυρα. Ο σχηματισμός των φωτεινών και σκοτεινών παραθύρων υπακούει σε έναν συγκεκριμένο νόμο. Βρείτε ποιος είναι, και σβήστε σύμφωνα με αυτόν τα φώτα του τελευταίου ορόφου.




Για την λύση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 Για την ιστορία τα μετάλλια στο διαγωνισμό στην Ουγγαρία κατανεμήθηκαν ως εξής :
Αμερική :Χρυσό μετάλλιο.
Γερμανία :Ασημένιο    μετάλλιο.    
Ιαπωνία :Χάλκινο     μετάλλιο.
Προβλήματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί στον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο:

7 σχόλια:

  1. Όντως τον προσπάθησα λιγο και τον παράτησα.Δεν μου πέρασε από το μυαλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοιάζει με σπαζοκεφαλιά λογικής ,κατά βάση όμως είναι γλωσσικός γρίφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι εκεί την πάτησα.Προσπαθούσα να βρώ έναν αλγόριθμο αλλά δεν κατέληξα σε συμπέρασμα.Λίγο άδικο δεν είναι να μπαίνει σε ολυμπιάδα για σπαζοκεφαλιές?Δεν ξέρω αν συμφωνείτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δίκιο έχεις, από την άλλη αυτοί οι δύο που τον έλυσαν…respect που λένε και οι μαθητές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κατα μια οπτικη γωνια ο γριφος χρειαζεται περεταιρω γνωσεις (κωδικας μορς) κατι που το καθιστα αυτοματα δυσπροσητο και δυσκολο.Βεβαια θεωρω πως χρειαζεται περισσοτερο παρατηρητικοτητα παρα λογικη σκεψη για να λυθει . σεβασμος στον τυπα που τον εφτιαξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...