«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο σταθμός του μετρό και τα ψηφία του π !!!!!


  
Το π  υπήρξε πηγή έμπνευσης όχι μόνο τους μαθηματικούς  άλλα και τους καλλιτέχνες . Ένα μοναδικό  έργο τέχνης εμπνευσμένο από το π και τα δεκαδικά του ψηφία βρίσκεται στο Τορόντο στον Καναδά. Είναι έργο της Καναδής Καλλιτέχνιδας  Arlene Stamp .
Η είσοδος στο μετρό Downsview  είναι ένα γιγάντιο μωσαϊκό φτιαγμένο από ορθογώνια , όλα διαφορετικού πλάτους, το ένα καλύπτει μέρος του άλλου.  Η τοποθέτηση κατ΄ αυτόν τον τρόπο ακολουθεί συγκεκριμένο τρόπο. Κάθε ορθογώνιο επικαλύπτει το επόμενο αφήνοντας ορατό ένα μονό μέρος της συνολικής επιφάνειας. (βλέπε σχήμα)



Αν το πλάτος κάθε ορθογωνίου είναι 10 μονάδες μήκους , τότε κοιτώντας από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε  ότι το κόκκινο ορθογώνιο επικαλύπτει το μαύρο κατά 1 μονάδα, το πράσινο ορθογώνιο επικαλύπτει  το κόκκινο κατά 4 μονάδες  ,το μπλε καλύπτει το  πράσινο κατά 1 μονάδα  κ.ο.κ . Το μωσαϊκό ξεκινά από το 1, το πρώτο δεκαδικό ψηφίο του 3.1415926535..και ακολουθεί την σειρά των δεκαδικών ψηφίων του θαυμαστού  αριθμού.




1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...