«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο Καρτέσιος και τα επιβλαβή ιδιαίτερα μαθήματα.


Ο Καρτέσιος στην αυλή της Βασίλισσας Χριστίνας ,πίνακας του Γάλλου Ζωγράφου Pierre Dumesnil που βρίσκεται στο Εθνικό μουσείο Βερσαλιών.

  
   Το 1649, η Βασίλισσα της Σουηδίας Χριστίνα κάλεσε τον Καρτέσιο  να μείνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα της .
Η βασίλισσα  είχε επιμείνει πολύ στο  να λάβει ιδιαίτερα μαθήματα φιλοσοφίας  από τον μεγάλο μαθηματικό και φιλόσοφο .Ο Καρτέσιος  είδε σε αυτή την πρόσκληση μια ευκαιρία να εγκαταλείψει προσωρινά την Γαλλία σε  μια συγκυρία κατά την οποία  οι φιλοσοφικές συζητήσεις  με τους ολλανδούς προτεστάντες είχαν  αρχίσει να λαμβάνουν  βίαια τροπή. Η  βασίλισσα όμως ήταν μια σκληροτράχηλη γυναίκα  που  αγαπούσε το κρύο  και είχε την συνήθεια  να δέχεται τους απεσταλμένους  της σε σαλόνια με όλα τα παράθυρα  ανοικτά, κι επομένως  το κρύο συντόμευε τις ακροάσεις .Ο Καρτέσιος  επομένως  υποχρεώθηκε να κάνει  τα μαθήματα  υπό αυτές τις συνθήκες , και μάλιστα με ένα ωράριο που για τις ήδη βαθιά ριζωμένες  συνήθειες  του, ήταν καταστροφικό: μια ομάδα τον έπαιρνε στις τέσσερις και μισή το πρωί για να τον οδηγήσει στο παλάτι όπου στις πέντε ξεκινούσε το μάθημα με την βασίλισσα. Πέντε μήνες αργότερα 11 Φεβρουαρίου του 1650  πέθανε από πνευμονία.              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...