«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Οι κάρτες (Wason selection task). Παλιό αλλά κλασσικό ΙΙΙ


                                 
  Το 1966 ο  Βρετανός ψυχολόγος Peter Cathcart Wason επινόησε ένα λογικό τεστ  με κάρτες (Wason selection task) για να αξιολογήσει  τον τρόπο με τον οποίο δομούνται οι λογικές μας ικανότητες .Το εν λόγω τεστ  έκτοτε χρησιμοποιήθηκε  σε πολλές παραλλαγές  σε κάθε είδους ερωτηματολόγιο  με σκοπό την αξιολόγηση υποψηφίων  από οργανισμούς , εταιρείες ακόμα και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το τεστ έχει ως έξης :

Σας παρουσιάζουν 4 κάρτες και σας λένε ότι  έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με ένα  αυστηρό κανόνα:
 «Αν μια κάρτα έχει τρίγωνο  από την μια  όψη , τότε είναι κίτρινη από την άλλη όψη.»
Σας δίνουν τις κάρτες του σχήματος  έτσι ώστε να  φαίνεται μόνο η μια όψη τους.

                   
 
Σας λένε ότι καθεμία από τις 4  παρακάτω κάρτες  έχει ένα σχήμα από την μια όψη και ένα χρώμα από την άλλη .Το ερώτημα που τίθεται ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός καρτών που πρέπει να «γυρίσετε» από την άλλη  όψη , για να εξακριβώσετε  αν τηρείται ο κανόνας του κατασκευαστή.
Ενώ μοιάζει απλό ,μόνο το 10% των εξεταζόμενων απαντούν με επιτυχία. Εσείς;
Για την λυση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Με την ίδια λογική, δεν θα πρέπει να γυρίσεις και την άσπρη κάρτα με το τετράγωνο για να ελέγξεις μήπως έχει από πίσω της κάποιο τρίγωνο και επομένως να παραβιάζεται εκ νέου ο κανόνας του κατασκευαστη..???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισχυει ότι καθεμία από τις 4 κάρτες έχει ένα σχήμα από την μια όψη και ένα χρώμα από την άλλη .Αρα αν γυρίσεις την άσπρη κάρτα με το τετράγωνο σιγουρα θα εχει ενα χρωμα που δεν σε ενδιαφερει για να ελέγξεις.Ο κανονας που πρεπει να ελεγθει ειναι
    «Αν μια κάρτα έχει τρίγωνο από την μια όψη , τότε είναι κίτρινη από την άλλη όψη.» και οχι το αντιστροφο «Αν μια κάρτα είναι κίτρινη τότε έχει τρίγωνο από την αλλη όψη»

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...