«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ένα γραφικό παραμύθι ν-γραμμάτων

Ομιλία Δρ. Γιώργου Γιαννακόπουλου, Συνεργαζόμενου Ερευνητή, Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, την Κυριακή 20 Μαΐου, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

  Η ομιλία μιλάει για το εφεύρημα που ονομάζεται "γράφος ν-γραμμάτων". Ο γράφος είναι ένας μαθηματικός τρόπος να αναπαραστήσουμε πληροφορία. Συνοδεύεται από πλήθος εργαλείων και συστημάτων λογισμικού που αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Ένας τέτοιος γράφος αναπαριστά πώς γειτονεύουν τα γράμματα σε ένα κείμενο, με τρόπο που αγνοεί μικρές ορθογραφικές αστοχίες, όπως ακριβώς το ανθρώπινο μυαλό.

                        

Στηρίζεται στην απλή λογική ότι οι συλλαβές είναι γράμματα που συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση: γειτονεύουν. Και ύστερα οι λέξεις είναι απλώς γειτονιές συλλαβών, οι προτάσεις γειτονιές λέξεων, και αυτή η ιδιότητα επεκτείνεται ευχάριστα και σε άλλου είδους περιεχόμενο. Οι εικόνες είναι γειτονιές χρωμάτων και τα γονίδια γειτονιές βιολογικών βάσεων.



Το εφεύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τον υπολογιστή να κάνει μία πληθώρα χρήσιμων πραγμάτων, να μάθει να ταξινομεί κείμενα, για να μας γλιτώσει από το φορτίο της χειρωνακτικής ταξινόμησης (π.χ. του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου ή των εγγράφων της δουλειάς μας), να μάθει τις προτιμήσεις μας, για να μας φέρνει ειδήσεις που μας αφορούν, να αξιολογεί την ποιότητα περιλήψεων που φτιάχνουν αυτόματα συστήματα, ώστε να ενημερωνόμαστε όσο πιο φιλικά γίνεται, να αναγνωρίζει κατηγορίες γονιδίων, για να βοηθήσει τους βιολόγους στην επίπονη δουλειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...