«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Η FIFA και ενα...κόλουρο εικοσάεδρο !!!

  
Εν όψει Euro !!
  Στη Στερεομετρία, το κόλουρο εικοσάεδρο είναι ένα κυρτό ημικανονικό πολύεδρο, που ανήκει στα στερεά του Αρχιμήδη. Διαθέτει 32 έδρες: 12 κανονικά πεντάγωνα και 20 κανονικά εξάγωνα. Έχει 60 κορυφές και 90 ακμές.Ως πολύεδρο , καταλαμβάνει  το 86,74% της σφαίρας , ποσοστό που αγγίζει το 95%  όταν είναι  φουσκωμένο.
Το μοτίβο του κόλουρου εικοσαέδρου χρησιμοποιείται στην κατασκευή της συνηθισμένης μπάλας ποδοσφαίρου.Οι επίσημες μπάλες της FIFA υπόκεινται σε πολύ αυστηρά  πρότυπα διαστάσεων και φουσκωματος.Το 2008 το περιοδικό Consumer της Eroski  δημοσίευσε την εξής πληροφορία:
  "Για να καθορίσουμε την σφαιρικότητα μιας μπάλας , την φουσκώνουμε και στην συνέχεια μετράμε την διάμετρο της σε 16  διαφορετικά  σημεία  για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο.Υπολογίζουμε  στην  συνέχεια την ποσοστιαία μεταβολή καθεμίας από τις 16 διαμέτρους με την μέση διάμετρο .Για να επιλεγεί μια μπάλα ,η FIFA απαιτεί  καμιά μεταβολή να μην υπερβαίνει το 2%  Οι  τελειοτερες σφαίρες είναι οι μπάλες μάρκας Astore και Diadora  (1,3%) ."

                                      
                                            Αρχείο:Truncatedicosahedron.gif


Ένα σχετικό βίντεο :

                      
                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...