«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Μεταγγίσεις !!


   
  Το 1821,ο Βρετανός καθηγητής μαθηματικών john Jackson  διαπιστώνοντας ,ότι ,πολλά προβλήματα  από τα ψυχαγωγικά μαθηματικά κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα αλλά ποτέ δεν είχαν τυπωθεί , τα συγκέντρωσε όλα σε ένα τόμο με τίτλο «Διασκεδαστικά προβλήματα για κρύα χειμερινά βράδια» και τα εξέδωσε στο Λονδίνο.Το βιβλίο περιέχει αριθμητικά και γεωμετρικά  προβλήματα,κατασκευές σχημάτων τανγκραμ, σπαζοκεφαλιές για  δενδροφυτεύσεις.Το βιβλίο κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το πρόβλημα που ακολουθεί  ανήκει στην συλλογή αυτή και έχει ιστορία τουλάχιστον 400 χρόνων.
 " Έστω τρεις κανάτες  χωρητικότητας 8,5 και 3 λίτρων. Η κανάτα των 8 λίτρων είναι γεμάτη νερό και οι άλλες δυο είναι άδειες .
                            

  Μπορούμε να χύσουμε νερό από μια κανάτα σε μια άλλη ακολουθώντας έναν κανόνα . Χύνουμε νερό  από μια κανάτα σε μια άλλη  είτε μέχρι να αδειάσει η πρώτη είτε μέχρι να γεμίσει η δεύτερη. Οι κανάτες δεν  έχουν στην επιφάνεια τους καμιά ένδειξη που να υποδεικνύει την χωρητικότητα τους ανάλογα με το ύψος της στάθμης του νερού. Το ερώτημα που τίθεται είναι μπορούμε «μεταγγίζοντας» νερό να χωρίσουμε την ποσότητα των 8 λίτρων σε δυο ποσότητες  των 4 λίτρων  η καθεμιά;"

  Για την λύση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
 Για την γενικευση του γριφου 
http://mathhmagic.blogspot.gr/2016/03/e.html

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...