«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Πράσινοι και Βένετοι!!!!



                               
  Στο νησί του Κρίπκε υπάρχουν δυο χωριά , το Πρασινοχώρι και το Κυανοχώρι.
Κάθε κάτοικος του Πρασινοχωρίου  έχει   μαλλιά χρώματος πρασίνου  ενώ κάθε κάτοικος του Κυανοχωρίου  έχει μαλλιά χρώματος μπλε. Είναι γνωστό ότι σε ένα από τα δυο χωριά οι κάτοικοι λένε πάντα την αλήθεια ενώ στο άλλο οι κάτοικοι του λένε πάντα ψέματα. Σε ένα δρόμο που συνδέει τα δυο χωριά  συναντούμε δυο χωρικούς , έναν από κάθε χωριό. Φορούν και οι δυο σκούφους στο κεφάλι ,έτσι δεν μπορούμε να δούμε το χρώμα των μαλλιών τους .Τέθηκε λοιπόν και στους δυο το ίδιο ερώτημα:
«Έχουν τα μαλλιά σου πράσινο χρώμα;»
Οι δυο χωρικοί απάντησαν αρνητικά. Είναι δυνατό από αυτή την πληροφορία  να συμπεράνουμε  σε ποιο από τα δυο χωριά οι κάτοικοι λένε πάντα την αλήθεια. Το Πρασινοχώρι ή το Κυανοχώρι;

Για την λύση στα σχόλια.

1 σχόλιο:








  1. Λύση
    Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις :
    (Ι) Οι χωρικοί από το πρασινοχώρι λένε πάντα την αλήθεια και οι χωρικοί από το Κυανοχώρι λένε πάντα ψέματα.
    (ΙΙ) Οι χωρικοί από το Πρασινοχώρι λένε πάντα ψέματα και οι χωρικοί από το Κυανοχώρι λένε πάντα αλήθεια .
    Στην πρώτη περίπτωση οι κάτοικοι και των δυο χωριών στην ερώτηση « έχουν τα μαλλιά σου πράσινο χρώμα;» θα απαντούσαν και οι δυο «Ναι».
    Στην δεύτερη περίπτωση οι κάτοικοι και των δυο χωριών στην ερώτηση « έχουν τα μαλλιά σου πράσινο χρώμα;» θα απαντούσαν και οι δυο «Όχι».
    Εφόσον και οι δυο απαντήσεις των δυο χωρικών είναι αρνητικές τότε στο Κυανοχώρι λένε πάντα αλήθεια και στο πρασινοχώρι πάντα ψέματα.




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...