«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο Buckminster Fuller και τα πολύεδρα!

                                 

 " Όταν καλούμαι να  λύσω ένα πρόβλημα  ποτέ δεν προσβλέπω σε μια κομψή λύση. Όταν όμως το λύσω και η λύση δεν είναι κομψή  είμαι σίγουρος ότι  έχω κάνει λάθος ."
                                                                                             Buckminster Fuller (1895-1983)

   O Buckminster Fuller (1895-1983) ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα .Αρχιτέκτονας, μαθηματικός, εφευρέτης ,ποιητής , φιλόσοφος,οραματιστής . Παθιασμένος  με τα πολύεδρα καθιέρωσε  σε ευρεία κλίμακα την χρήση των γεωδαιτικών θολών. Ο  γεωδαιτικός  θόλος είναι μια σφαιρική  ή ημισφαιρική κατασκευή βασισμένη σε ένα κανονικό πολύεδρο των οποίου  η επιφάνεια των εδρών( κατά κύριο λόγο τριγωνικών) προσεγγίζει  τη σφαίρα . Πολλαπλά αλληλοσυνδεδεμένα τρίγωνα δημιουργούν εξαιρετικά ανθεκτικές κατασκευές. Για να παραμορφωθεί ή να καμφθεί ένα τρίγωνο, πρέπει να συμπιεστούν ή να τεντωθούν οι πλευρές του, πράγμα που είναι δύσκολο γιατί η μια στηρίζει την άλλη .O Fuller έτσι παρέκαμψε  τα επιπρόσθετα εσωτερικά στηρίγματα που απαιτούνταν παλιότερα για την κατασκευή θόλων .
 
                                        
Εξώφυλλο στο περιοδικό Time

  Ο  Fuller για να δημιουργήσει το γεωδαιτικό θόλο μελέτησε το μελίσσια, τα δίχτυα ψαρέματος και άλλα δίκτυα: ελαφρύς, εύκολος στην κατασκευή και ταυτόχρονα απίστευτα στέρεος – ιδανικός για την αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών που προκλήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.Σήμερα υπάρχουν πάνω από 300.000 γεωδαιτικοί θόλοι στον κόσμο. Λόγω της απίστευτης αντοχής του θεωρείται  ιδανικό για πολικούς ερευνητικούς σταθμούς και στρατιωτικές βάσεις.
                                                                                     

Το μουσείο περιβάλλοντος Βιόσφαιρα στο Montreal στον Καναδά.
Η Βιόσφαιρα του Μόντρεαλ είναι ένα εντυπωσιακό θολωτό κτήριο, που στεγάζει ένα μουσείο αφιερωμένο στη σημασία του περιβάλλοντος και του νερού στη ζωή μας και έχει χτιστεί στο πάρκο Jean-Drapeau, στο Île Sainte-Hélène. Το οικοδόμημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση World Fair Expo ’67 των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια.Ο   Fuller σχεδίασε αυτό το μοναδικό κτίσμα, το οποίο κατασκευάστηκε από χαλύβδινους σωλήνες και μεγάλα κομμάτια από ακρυλική επένδυση και έχει 76 μέτρα διάμετρο και 62 μέτρα ύψος.
                             
File:Climatron, Missouri Botanical Gardens.jpg
 θερμοκήπιο  με την ονομασία climatron στο Μισούρι των Η.Π.Α .
                          
 Σπίτια με χρήση γεωδαιτικών θόλων
                                    

                                    






 Περισσότερα για κατοικίες με γεωδαιτικούς θόλους :
http://www.intlistings.com/articles/2008/25-incredible-personal-biodomes/

Εφευρέτης ενός  φουτουριστικού αυτοκίνητου για τα δεδομένα της εποχής του επονομαζόμενου Dymaxion car.( Δείτε στο δεύτερο βίντεο  την κατασκευή και την λειτουργία του).


Αναμνηστικό γραμματόσημο προς τιμή του αρχιτέκτονα

Δυο σχετικά αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του:

                             
                             

http://www.youtube.com/watch?v=1W8pFRoIrnk


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...