«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ολίγη από 10!!



                         


"Τα παράπονα κάνουν την μια ώρα  δέκα"
                                                από τον Ριχάρδο τον 3ο  του Σαίξπηρ

Αριθμητικά και μη ανάλεκτα για τον αριθμό δέκα.

  • Είναι σύνθετος αριθμός με διαιρέτες 1,2,5,10. Η ανάλυση του σε γινόμενο πρώτων παραγόντων 1Χ2Χ5=10  είναι «ελεύθερη τετραγώνου» (square-free ) διότι  ο κάθε ένας από τους όρους του γινομένου έχει έκθετη μικρότερο του 2.
•Το άθροισμα των τριών  πρώτων αριθμών  2 + 3 + 5=10.
•Τόσο το άθροισμα και η διάφορα των διαιρετών του είναι  πρώτοι αριθμοί (2 +5=7, 5-2= 3)
•Η βάση του πλέον διαδεδομένου αριθμητικού συστήματος.
• Ο 4ος  τριγωνικός αριθμός καθώς και η διάταξη των κορίνων στο μπόουλινγκ.
                                                      
                                                      ● ●
                                                    ● ● ●
                                                   ● ● ● ●


 •Η Τετρακτύς αποτελεί την ουσία της διδασκαλίας και το ιερό σύμβολο των Πυθαγορείων. Αποτελείται από τους δέκα πρώτους αριθμούς(1-10) τοποθετημένους σε τέσσερις σειρές (ένας στην πρώτη σειρά, δύο στην δεύτερη, τρεις στην τρίτη και τέσσερις στην τέταρτη σειρά)
                                                       
                                                      ● ●
                                                    ● ● ●
                                                   ● ● ● ●                          

•Ο ατομικός αριθμός του στοιχειού Νέον.

•Ένα  μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του  1977 με τίτλο «Δυνάμεις του δέκα»(  Powers of Ten ).

H Ντάουνινγκ Στριτ  αποτελεί έναν από τους πλέον διάσημους δρόμους στο κεντρικό Λονδίνο, αφού στο σπίτι με το Νούμερο 10 βρίσκεται η οικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

                           https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYLJ5zMeqTtuyXlijQWkn0Vv_w3FIuyVvi6CIOPDc7bYx-mSKc-WNTZLo30NZ-mrHeuOI1eAh9eXz1v_tX4wBKM-oyTW7lApspi52sca_HgDHVcWHze88PhLafHQglygBuK-D8Q-sawKQ/s1600/1+-+website+image+of+facade.jpg

•Αποδεκατισμός ,μία από τις σκληρότερες ρωμαϊκές στρατιωτικές ποινές, η οποία επιβαλλόταν κυρίως σε περιπτώσεις μαζικής απειθαρχίας ή απροθυμίας των στρατιωτών να πολεμήσουν. Ο αποδεκατισμός βασιζόταν στο πνεύμα της συλλογικής ευθύνης και εφαρμοζόταν σε επίπεδο κοόρτεως, ρωμαϊκής μονάδας αντίστοιχης του σημερινού τάγματος, όμως λόγω της σκληρότητάς του διατασσόταν πολύ σπάνια. Οι άνδρες της τιμωρημένης κοόρτεως χωρίζονταν σε δεκάδες και από κάθε δεκάδα κληρωνόταν ένας, ο οποίος έπρεπε να ξυλοκοπηθεί με ρόπαλα μέχρι θανάτου από τους υπολοίπους εννέα.

•Δέκαθλο,περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα: 100 μέτρα, 400 μέτρα, 1500 μέτρα, 110 μέτρα με εμπόδια, άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος, άλμα επί κοντώ, σφαιροβολία, δισκοβολία και ακόντιο.

•10 τύποι νεφών ,Θύσσανοι ,θυσσανοσωρείτες ,θυσσανοστρώματα, Υψισωρείτες ,Υψιστρώματα,Μελανοστρώματα, Στρωματοσωρείτες, Στρώματα,Σωρείτες ,Σωρειτομελανίες .

•10 έτη είναι ο μέγιστος χρόνος που μπορεί ένας Αμερικανός να διατελέσει  πρόεδρος  των Η.Π.Α .Δυο θητείες των τεσσάρων ετών και δυο χρόνια  σαν αντιπρόεδρος .

•Η αντίστροφη μέτρηση  στην πυγμαχία μετά  από Nοκ άουτ. Ο Αμερικανός πυγμάχος Sugar Ray Robinson στους 202 αγώνες  της αθλητικής του πορείας δεν έχασε ποτέ με Νοκ άουτ!!

•Η κλίμακα του Mohs .Μεταξύ 1812 και 1822 ο αυστριακός ορυκτολόγος F.Mohs επινόησε  μια κλίμακα προκειμένου να εκτιμήσει την σκληρότητα μιας ουσίας συγκρίνοντας την με μια επιλογή 10 διαφορετικών ορυκτών. Κάθε ορυκτό αυτής της λίστας  είναι σκληρότερο από το προηγούμενο και έτσι το δεύτερο μπορεί να χαράξει το πρώτο, το τρίτο, το δεύτερο, το τέταρτο  το τρίτο κ.ο.κ.
1)Ταλκ( ένυδρο πυριτικό άλας)  2)Γύψος 3)Ασβεστίτης 4)Φθορίτης 5) Απατιτης 6)Αστριον 7)Χαλαζίας 8) Τοπάζιo 9) Κορούνδιο 10) Αδάμας

• Οι Δέκα Πληγές ή αλλιώς Πληγές της Αιγύπτου ήταν, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, δέκα καταστροφικές συμφορές με τις οποίες έπληξε ο Θεός του Ισραήλ τον Φαραώ της Αιγύπτου και το λαό του, καθώς δεν επέτρεπε στον καταπιεσμένο λαό Ισραήλ να φύγει από την Αίγυπτο ώστε να λατρεύει ελεύθερα τον Θεό του.

• Οι δέκα εντολές ,όπως διδάσκονται στο μάθημα των θρησκευτικών και στα κατηχητικά σχολεία:
1.Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού.
2.Ου ποιήσεις σε αυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης.
3.Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω.
4.Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου.
5.Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης.
6.Ου φονεύσεις.
7.Ου μοιχεύσεις.
8.Ου κλέψεις.
9.Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
10.Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί.
  
 •Τίτλος κλασσικής ταινίας του 1979 του Blake Edwards:

•Ενα σχετικό τραγουδάκι:TEN YEARS AFTER - Woke Up This Morning

          



Παιδικο τραγουδι απο την σειρα  Sesame Street με τιτλο Ten

               

10 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω κι' εγώ για τη Δεκάτη.(Φόρος) που είναι και επίκαιρος το τελευταίο διάστημα που διάγουμε.
    •Δεκάτη, φόρος ή προσφορά σε ιερό που αποτελείται από το ένα δέκατο της αγροτικής παραγωγής. Η προσφορά της δεκάτης είναι μια αρχή της Παλαιάς Διαθήκης. Η δεκάτη ήταν υποχρεωτική υπό τον νόμο, κατά τον οποίο οι Ισραηλίτες έπρεπε να δίνουν το 10%, απ’ όλα αυτά που κέρδισαν ή παρήγαγαν, για την Ιερά Σκηνή / Ναό. (Λευιτικό 27:30, Αριθμοί 18:26, Δευτερονόμιο 14:24, Β’ Χρονικών 31:5). Κάποιοι αντιλαμβάνονται την δεκάτη της Παλαιάς διαθήκης ως τρόπο φορολογίας για να εξασφαλισθούν οι ανάγκες της ιεροσύνης και των Λευιτών για το μυσταγωγικό σύστημα. Η Καινή Διαθήκη πουθενά δεν προστάζει, ούτε προτείνει οι Χριστιανοί να υποταχθούν στο σχολαστικό σύστημα της προσφοράς. Ο Απόστολος Παύλος εκφράζει ότι οι πιστοί πρέπει να δίνουν ένα μερίδιο του εισοδήματός τους για να υποστηρίξουν την εκκλησία (Α’ Κορινθίους 16:1-2).
    Επίσης ο Τύραννος Πεισίστρατος επέβαλε το φόρο αυτό στους Αθηναίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης:
    .Ρωμαϊκή Δεκανδρία
    Αποτελείτο από 10 άνδρες, οι οποίοι ονομαζόντουσαν Δήμαρχοι και εξελέγοντο από την τάξη των Πληβείων η δε θητεία τους ήταν για ένα χρόνο και είχαν ορισμένη εξουσία, οι οποίοι ήσαν επιφορτισμένοι να συντάσσουν και να δημοσιεύουν τον περίφημο κώδικα της Δωδεκάδελτου, ονομαζόταν έτσι διότι αποτελείτο από 12 χάλκινες πλάκες, τους δέλτους, όπως τους έλεγαν, που περιείχαν χαραγμένους τους νόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Δρούγα καλησπέρα σας!!
    Nα είστε κι' εσείς καλά, επίσης.
    Είναι εφικτό να μου στείλετε τα κάτωθι και να μου γράψετε το κόστος κι' ενα λογαρισμό σε τράπεζα για να σας καταθέσω τα χρήματα;
    (α)(Μαθη..μαγικό ημερολόγιο 2016)
    http://mathhmagic.blogspot.gr/2015/11/2016.html

    (β)http://mathhmagic.blogspot.gr/2016/09/2017.html
    (Μαθη...Ημερολόγιο 2017)

    (γ)http://mathhmagic.blogspot.gr/2016/10/2016-2017.html#more
    (Μαθηματικοί γρίφοι 2016-2017)
    https://app.box.com/s/4qgpk3lwvaqhjhdznln8
    https://drive.google.com/file/d/0B8YC2ZtENtdoR3I5a3ZGS0ZsTjQ/view

    δ)http://mathhmagic.blogspot.gr/2016/12/2017_30.html
    (Μαθη...Ημερολόγιο 2017)
    https://drive.google.com/file/d/0B8YC2ZtENtdodUtrcHRtVFJ2ZXc/view?usp=sharing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Carlo, δεν υπάρχει σε έντυπη μορφή τίποτα από όλα αυτά, έξαλλου μόνο το ημερολόγιο 2017 είναι έτοιμο (φορμαρισμένο σε μέγεθος Β5) για να τυπωθεί. Αυτό Θα τυπώσω μετά το Πάσχα σε λίγα αντίτυπα για φίλους. Όταν το κάνω θα σας στείλω mail να μου στείλετε διεύθυνση. Δεν θέλω χρήματα.

      Διαγραφή
  4. Κύριε Δρούγα,
    Σας ευχαριστώ για την τιμή να με συγκαταλέγεται στους φίλους σας. Θα αναμένω νέα σας.
    Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
    Φιλικά,
    Carlo de Grandi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Δρούγα,
    Χριστός Ανέστη!!
    Χρόνια Πολλά και Καλό Μήνα!!
    Επανέρχομαι σ' αυτό που μου υποσχεθήκατε, εάν βέβαια είναι εφικτό, ότι θα μου το στείλετε. Να σας στείλω τη διεύθυνσή μου;
    Φιλικά,
    Carlo de Grandi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλα κ.Carlo,στειλτε μου την διεθυνση στο mail tdrougas11@gmail.com ,μολις παραλαβω τα αντιτυπα θα σας στειλω ενα

      Διαγραφή
  6. Κύριε Δρούγα,
    Χριστός Ανέστη!
    Όταν επιστρέψω θα σας στείλω τη διεύθυνση μου.
    Φιλικά,
    Carlo de Grandi

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...