«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το άπειρο ως εμπορικό σήμα, η διεθνής μέρα απείρου και λοιπά ανάλεκτα!

           

                                                   
  Η ιστορία του συμβόλου του απείρου ξεπερνά  τις μαθηματικές προσδοκίες, το συναντούμε  στον κινηματογράφο, την μουσική, στον μυστικισμό, στην θρησκεία, την φιλοσοφία ακόμα και σαν διεθνές trademarκ.Ανάλεκτα λοιπόν περί απείρου:

• Οι πατέρες της δυτικής εκκλησίας κατά το μεσαίωνα  δεν επέτρεπαν το μαθηματικό χειρισμό της έννοιας αφού αποτελούσε ιδιότητα του Θεού.Ο Άγιος Αυγουστίνος έλεγε:   
       
                             "Μόνο ο Θεός και οι σκέψεις του είναι άπειρα."
 
Προξενεί ωστόσο εντύπωση το γεγονός  πως οι πατέρες της εκκλησίας  αρνήθηκαν στο Θεό την δυνατότητα να δημιουργήσει το άπειρο. Στην Summa Theologiae, o άγιος Θωμάς ο Ακινάτης παραδέχεται πως μολονότι ο Θεός είναι παντοδύναμος και απεριόριστος , δεν μπορεί να δημιουργήσει απεριόριστα πράγματα.

• Το φωτοστέφανο, το στεφάνι που αιωρείται πάνω στο κεφάλι των αγίων, αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα. Στα λατινικά, η λέξη caelum σημαίνει τόσο "παράδεισος" όσο και "κύκλος"και, ως καμπύλη χωρίς τέλος,είναι ένας δρόμος που μπορεί να κανείς να διασχίσει  άπειρες φορές και που μπορεί να αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα .

  Ομοίως, σε ορισμένα μη θρησκευτικά πλαίσια,το σύμβολο του απείρου χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της αγιότητας, στην θέση του κύκλου. Στις περισσότερες εκδόσεις ταρό, το σύμβολο του απείρου  εμφανίζεται στην πρώτη κάρτα, πάνω από το κεφάλι του μάγου. 

                                      
 



• gifaki

  Μια άλλη εκδοχή λέει πως προέρχεται από το γράμμα Μ, σύμβολο του αριθμού 1000 στο ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης (το Μ γραφόταν και C|Ɔ), πρόχειρα γραμμένο και που ο Wallis ,που ήταν φιλόλογος,υιοθέτησε για να συμβολίσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό.

Το συναντούμε ως:

• Πολεμικό λάβαρο φυλής Αβοριγίνων της Αυστραλίας.


                           File:Metis Red.svg


Σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας infinity θυγατρικής της  Nissan. 




• Το σήμα της γνωστής εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών για υπολογιστές Lazy 8 Studios.



• Το σήμα και η ονομασία εταιρείας κατασκευής όπλων.

                             

                           


• Ένα βίντεο διαλογισμού:

                          

 


• Ως τίτλος τραγουδιού από τους δικούς μας  Aphrodite's Child στο εμβληματικό ψυχεδελικό άλμπουμ του 1972  με τίτλο "666"με  την φωνή της Ειρήνης παπά σε ένα εκστατικό μάντρα.


                


•Ταινία του 1996 με θέμα την ζωή του διάσημου φυσικού  Richard Feynman που βασίζεται στο βιβλίο του "Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Feynman" .


                          



• To Fb;;  Ναι,ναι και το γνωστό social μέσο.


Η λίστα τελειώνει;  Όχι βέβαια. 116  εταιρείες χρησιμοποιούν το λημνισκο του Bernoulli  ως εμπορικό σήμα. Δείτε το σύνδεσμο:



  Fun fact
  Η Ημέρα του Απείρου (INFINITY DAY) γνωστή ως Παγκόσμια & Διεθνής Ημέρα Απείρου. Πραγματοποιείται την 8η  ημέρα του 8ου  μήνα κάθε έτους για τον εορτασμό και την προώθηση της Φιλοσοφίας αλλά κυρίως της Φιλοσοφίας για τον μέσο άνθρωπο. Η Ημέρα του Απείρου καθιερώθηκε  το 1987  από τον  Jean-Pierre Ady Fenyo, φιλόσοφο, ποιητή  και συγγραφέα έργων  επιστημονικής φαντασίας. Ο Fenyo  έδινε δωρεάν συμβουλές στους δρόμους της Νέας Υόρκης και τελικά έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος των δωρεάν συμβουλών.     
  Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ημέρα του Απείρου είναι μια μέρα για σκέψη σχετικά με την έννοια του άπειρου και άλλες φιλοσοφικές έννοιες και ερωτήματα, που κυμαίνονται από ερωτήματα τύπου  «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» ή «Είναι τίποτα πραγματικά σημαντικό; » 






2 σχόλια:

  1. Θανάση καταπληκτικό άρθρο! Ξέχασες να αναφέρεις το lisari! Το έχω εισάγει από το 2009! Μετά έγινε της μόδας, κοσμήματα, στάμπες, τατουάζ κτλ.! Πλέον θα πλασάρω το ολοκλήρωμα για να έρθει το κοινό πιο κοντά στα μαθηματικά σύμβολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα. Το κοινό με τα μαθηματικά σύμβολα έχουν "τσακωθεί" από χρόνια :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...