«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Ολίγη από..άπειρο !!

                                 Infinity Symbol Wall Clock
                                    
  Η ιστορία του συμβόλου του απείρου ξεπερνά  τις μαθηματικές προσδοκίες,το συναντούμε  στον κινηματογράφο,την μουσική,στον μυστικισμό,στην θρησκεία ,την φιλοσοφία ακόμα και σαν διεθνές trademarκ.Ανάλεκτα λοιπόν περί απείρου:


• Οι πατέρες της δυτικής εκκλησίας κατά το μεσαίωνα  δεν επέτρεπαν το μαθηματικό χειρισμό της έννοιας αφού αποτελούσε ιδιότητα του Θεού.Ο Άγιος Αυγουστίνος έλεγε:          
                      "Μόνο ο Θεός και οι σκέψεις του είναι άπειρα."
 Προξενεί ωστόσο εντύπωση το γεγονός  πως οι πατέρες της εκκλησίας  αρνήθηκαν στο Θεό την δυνατότητα να δημιουργήσει το άπειρο. Στην Summa Theologiae, o άγιος Θωμάς ο Ακινάτης παραδέχεται πως μολονότι ο Θεός είναι παντοδύναμος και απεριόριστος , δεν μπορεί να δημιουργήσει απεριόριστα πράγματα.

• Το φωτοστέφανο, το στεφάνι που αιωρείται πάνω στο κεφάλι των αγίων, αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα. Στα λατινικά, η λέξη caelum σημαίνει τόσο "παραδεισος" όσο και "κύκλος"και, ως καμπύλη χωρίς τέλος,είναι ένας δρόμος που μπορεί να κανείς να διασχίσει  άπειρες φορές και που μπορεί να αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα .

  Ομοίως, σε ορισμένα μη θρησκευτικά πλαίσια,το σύμβολο του απείρου χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της αγιότητας, στην θέση του κύκλου. Στις περισσότερες εκδόσεις ταρο, το σύμβολο του απείρου  εμφανίζεται στην πρώτη κάρτα, πάνω από το κεφάλι του μάγου. 

                                               
 


• Το απειρο μοιαζει με πλάγιο οκτώ ,είναι στην πραγματικότητα η καμπύλη που ονομάζεται «λημνίσκος του Bernoulli» και εισήχθηκε από τον Βρετανό μαθηματικό John Wallis (1616-1703)

                             

                                       Λημνίσκος  από τον J. Bernoulli  1694.

  Εξίσωση της καμπύλης

 (x^2+y^2)^2=2α^2*(x^2-y^2)                       r^2=2α^2*cos2θ

   
  Μια άλλη εκδοχή λέει πως προέρχεται από το γράμμα Μ, σύμβολο του αριθμού 1000 στο ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης ( το Μ γραφόταν και C|Ɔ)  , πρόχειρα γραμμένο και που ο Wallis ,που ήταν φιλόλογος,υιοθέτησε για να συμβολίσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό.


Το συναντούμε ως:• Πολεμικό λάβαρο φυλής Αβοριγίνων της Αυστραλίας .


                           File:Metis Red.svg


Σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας infinity θυγατρικης της  Nissan. 

                             File:Infinitilogofairuse.jpg• Το σήμα της γνωστής εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών γαι υπολογιστες Lazy 8 Studios.
                                          Lazy 8 Studios 


• Το σήμα και η ονομασία εταιρείας κατασκευής όπλων.

                        

                           


• Ένα βίντεο διαλογισμού :
               

 


• Ως τιτλος τραγουδιού από τους δικούς μας  Aphrodite's Child στο εμβληματικό ψυχεδελικό άλμπουμ του 1972  με τίτλο "666" με  την φωνή της Ειρήνης παπά σε ένα εκστατικο μάντρα.
                     ,,•Ταινία του 1996 με θέμα την ζωή του διάσημου φυσικού  Richard Feynman που βασίζεται στο βιβλίο του "Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Feynman" .


                     

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...