«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ο Κέπλερ,οι νόμοι του και η πρώτη ιστορία επιστημονικής φαντασίας .

                                           

     
              «Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση».

                                                                   ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΙΝ



    Θεωρούμε τον Ιούλιο Βερν τον κατεξοχήν συγγραφέα που οραματίστηκε το μέλλον και κάθε λογής τεχνολογικό επίτευγμα της ανθρωπότητας, όμως δεν είναι έτσι. Προηγήθηκε ο Γιόχαν Κέπλερ.
  Ο Γιοχαν Κεπλερ μαθηματικός ,αστρονόµος, ,θεωρείται ιδρυτής της σύγχρονης αστρονοµίας και οπτικής. Γεννήθηκε στη Βυρτεµβέργη από γονείς φτωχούς και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια.Προοριζόταν για κληρικός, δεν τελείωσε τις θεολογικές σπουδές του, ενώ, στο µεταξύ, µελέτησε Μαθηµατικά και είναι από τους πρώτους που διδάχτηκε το ηλιοκεντρικό σύστηµα του Κοπέρνικου. Το 1594 έγινε καθηγητής Μαθηµατικών και Αστρονοµίας στην Ανώτερη Σχολή του Γκρατς, από όπου δηµοσίευσε, το 1596, και την πρώτη του αστρονοµική µελέτη «Κοσµογραφικό Μυστήριο», που τον έκανε διάσηµο.
   Λίγα χρόνια αργότερα, στην αυλή της Πράγας υπηρετούσε ως βοηθός του µεγάλου Δανού αστρονόµου Τίχο Μπράχε, του οποίου οι παρατηρήσεις του έδωσαν αφορµή να διατυπώσει τους φερώνυµους νόµους του (Κέπλερ) που διέπουν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Για την ανακάλυψη αυτών των τριών βασικών νόµων, στους οποίους στηρίχτηκε ο Νεύτων για τη διατύπωση του νόµου της παγκόσµιας έλξης, αποκλήθηκε «νομοθέτης του ουρανού». 
   Πέρα από όλα παραπάνω  θαυμαστά  επιτεύγματα του,παρότι δεν είναι γνωστό, στον Κέπλερ οφείλουμε την  συγγραφή της πρώτης ιστορίας επιστημονικής φαντασίας.Προς το τέλος της ζωής του ,έγραψε  ένα βιβλίο με τίτλο Somnium ( Το όνειρο)


   Στην  ιστορία αυτή περιέγραφε πως ένας σπουδαστής με την βοήθεια ενός δαιμονίου μεταφέρθηκε στην σελήνη. Στην ιστορία του έγραφε: «διότι εκτοξεύεται σαν να είχε τιναχτεί με την βοήθεια πυρίτιδας , ώστε να ταξιδέψει πάνω από βουνά και θάλασσες».Πραγματικά ακούγεται σαν ο Κέπλερ να πίστευε ότι θα χρειαζόταν ένας μεγάλος πύραυλος( και θυμηθείτε ότι όλα αυτά γράφτηκαν πριν από την κατανόηση του νόμου της βαρύτητας  και πολύ πριν  την εφεύρεση οποιουδήποτε πτητικού μέσου) .Επίσης λέει ότι μόλις η ταχύτητα γίνει αρκετά μεγάλη ,«συνεχίζουμε την πορεία μας κινούμενοι  σχεδόν αποκλειστικά με την δύναμη της θέλησης ,ώστε τελικά η μάζα μας οδηγείται  στον προορισμό από μόνη της».Η έννοια της αδράνειας;  Ο  Κέπλερ κατανόησε ότι το ταξίδι  στην Σελήνη , μέσα από το διάστημα , απαιτεί μια επιτάχυνση  με την βοήθεια  ενός πυραύλου μέχρι να επιτευχθεί  η κατάλληλη ταχύτητα ,έπειτα η ταχύτητα αυτή θα διατηρηθεί μέχρι να υπάρξει επιτάχυνση – που είναι ακριβώς  ο τρόπος  με τον οποίο οι πρώτοι αστροναύτες πάτησαν στην σελήνη την δεκαετία του 1970 .Περιέγραφε όλες τις περιπέτειες του νεαρού σπουδαστή  κατά το ταξίδι , πράγμα που δείχνει  πως πραγματικά θεωρούσε κάτι τέτοιο δυνατόν. Αφού ο σπουδαστής είχε φτάσει πλέον στην σελήνη, ο Κέπλερ χρησιμοποιούσε  την ιστορία του για να εξηγήσει  την κίνηση των πλανητών , προβλέποντας  επιτυχώς  ότι ένας παρατηρητής  στην Σελήνη θα έβλεπε  την Γη να ανατέλλει  και να δύει, όπως ακριβώς βλέπουμε εμείς από την γη την σελήνη.    

  Προχώρησε ένα μερικά βήματα παραπέρα ,έκανε επίσης μερικές εικασίες για το είδος  ζωής πάνω στην σελήνη .Πίστευε ότι τα πλάσματα  που ζούσαν στην επιφάνεια της θα έφταναν σε κολοσσιαία μεγέθη και θα ζούσαν  νομαδικά, καθότι κανείς δεν είχε δει πόλεις στην επιφάνεια της Σελήνης με την βοήθεια των τηλεσκοπίων.

«κάποια χρησιμοποιούν τα πόδια τους, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουν οι δίκες μας καμήλες,κάποια καταφεύγουν με τα φτερά τους και άλλα ακολουθούν την άμπωτη με βάρκες.Αν απαιτείται καθυστέρηση πολλών ημερών, σέρνονται μέσα στην σπηλιές.Τα περισσότερα είναι καταδυόμενα και όλα αναπνέουν πάρα πολύ αργά, οπότε και βρίσκονται κάτω από το νερό πάνε και πλαγιάζουν στον πυθμένα,»

  Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη ιστορία περιγραφής ζωής σε έναν άλλο κόσμο. Για άλλη μια φορά  η φαντασία του Κέπλερ επινοεί  πλασμάτα που ταιριάζουν με τις αντιλήψεις του περί σεληνιακού τοπίου, ειδικά δεδομένου ότι όλα αυτά τα έγραψε εκατοντάδες χρόνια πριν το Δαρβίνο και την θεωρία της εξέλιξης .

   Αναμενόμενο λοιπόν,η NASA  να δώσει σε ένα διαστημικό σκάφος το όνομα του Κέπλερ. Η αποστολή Κέπλερ περιλαμβάνει ένα ισχυρό  διαστημικό τηλεσκόπιο, το οποίο θα αναζητά πλανήτες στο μέγεθος της γης , γύρω  από άλλους αστέρες .

 Προς τιμή του ονομάσθηκαν επίσης:


Το διαστημικό παρατηρητήριο Kepler γύρω από τον Ήλιο με σκοπό την ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών.


Τα Στερεά του Κέπλερ, ένα σύνολο γεωμετρικών στερεών σχημάτων, δύο εκ των οποίων περιγράφηκαν από τον ίδιο.


Ο Αστέρας του Κέπλερ ή Υπερκαινοφανής του 1604, τον οποίο παρατήρησε και περιέγραψε.


Η Εικασία του Κέπλερ στα Μαθηματικά σχετικώς με την τακτοποίηση σφαιρών, που αποδείχθηκε αληθής μετά από 400 χρόνια.


Ο κρατήρας Κέπλερ στη Σελήνη


Ο κρατήρας Κέπλερ στον πλανήτη Άρη


Ο αστεροειδής 1134 Kepler.

                 

Το περί ου ο λόγος πόνημα του :
  http://books.google.gr/books?id=OdCJAS0eQ64C&q=g#v=onepage&q&f=false

Περισσότερα για την ζωή και το έργο του:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...