«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Πολλαπλασιασμός των Μάγια


                               math
  Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα μικρό βίντεο που περιγράφει οπτικά  τον πολλαπλασιασμό  δυο αριθμών  χρησιμοποιώντας ευθείες και τα σημεία τομής τους. Αποκαλεί τον πολλαπλασιασμό Κινέζικο ή Ινδικό . Σύμφωνα όμως, με τα βιβλίο του Miquel Alberti  H δημιουργικότητα στα Μαθηματικά- πώς λειτουργεί ένα θαυμαστό μυαλό και τον Boyer στην περίφημη  Ιστορία των μαθηματικών του ο πολλαπλασιασμός αυτός χρησιμοποιούνταν από τους  Μάγια.

Τι έκαναν λοιπόν οι Μάγια;

   Για να πολλαπλασιάσουν  δυο αριθμούς  χρησιμοποιούσαν  ξεχωριστές  ομάδες παράλληλων ευθειών που αντιπροσωπεύουν τις εκατοντάδες , τις δεκάδες και τις μονάδες κάθε αριθμού .Οι γραμμές της πρώτης  ομάδας ήταν έτσι κατανεμημένες  ώστε να τέμνουν  τις γραμμές της  δεύτερης , στην συνέχεια μετρούσαν τα αντίστοιχα σημεία τομής  κατέβαζαν τα πλήθη των σημείων τομής  και μετέφεραν τα κρατούμενα στον επόμενο αριθμό  από αριστερά. Πρόκειται για οπτική αναπαράσταση του κοινού πολλαπλασιασμού.

 Για παράδειγμα αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τους αριθμούς  213 επί 43.
                          


                           

                           

3 σχόλια:

 1. Mικρή πραγματολογική διόρθωση κύριε Δρούγα.
  Το "El mundo es matematico" (O κόσμος είναι Μαθηματικά) είναι ο γενικός τίτλος της εξαιρετικής ισπανικής σειράς εκλαϊκευμένων Μαθηματικών.
  Το συγκεκριμένο βιβλίο του Μικέλ Αλμπερτί (όποιος μπορεί να το βρει,να το κάνει! Φανταστικό! Έχει κυκλοφορήσει νομίζω και στα ελληνικά) που λέει για τον πολλαπλασιασμό των Μάγια και για άλλους ψηφιακούς πολ/σμούς σε άλλες κουλτούρες, είναι το "LA CREATIVIDAD EN MATEMATICAS-Cόmo funciona una mente maravillosa" (H δημιουργικότητα στα Μαθηματικά- πώς λειτουργεί ένα θαυμαστό μυαλό"
  http://www.casadellibro.com/libro-la-creatividad-en-matematicas/9788490060230/1849215

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με τα ισπανικά τα μπέρδεψα,ευχαριστώ για την διόρθωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...