«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ένα διαφορετικό ρολόι με την σπείρα του Θεόδωρου του Κυρηναίου

                                      http://www.uniquestyleplatform.com/wp-content/uploads/2014/05/Linear_Cycle_stop-motion.gif

Τα μαθηματικά προάγουν την αισθητική και την φαντασία ,οι σχεδιαστές Boaz Cohen και Sayaka Yamamoto κατασκεύασαν ένα γραμμικό ρολόι το οποίο δείχνει την ώρα με την περιστροφή της σπείρας του Θεόδωρου του Κυρηναίου.
 
 Στον περίφημο διάλογο του Πλάτωνα Θεαίτητος,ο Πλατών εξηγεί πως ο δάσκαλος των μαθηματικών του, ο Θεόδωρος ο Κυρηναίος απέδειξε την ιδιότητα του αρρήτου το 425 π.Χ. Με την βοήθεια του πυθαγορείου θεωρήματος ο Θεόδωρος κατασκεύασε την περίφημη σπείρα του. Μια σπείρα πού αποτελείται από  συνεχόμενα ορθογώνια τρίγωνα με υποτείνουσες τετραγωνικές ρίζες διαδοχικούς φυσικούς. Η κατασκευή ξεκίνα με ένα  ισοσκελες ορθογώνιο τρίγωνο με ισες πλευρές μήκους 1 και υποτείνουσα  την τετραγωνική ρίζα του 2,κατόπιν δημιούργησε ένα νέο ορθογώνιο τρίγωνο με κάθετη πλευρά την υποτείνουσα του πρώτου και δεύτερη κάθετη πλευρά μήκους 1, η υποτείνουσα στο νέο ορθογώνιο ισούται με τετραγωνική  ρίζα του 3, η διαδικασία συνεχίζεται  ομοίως. Δείτε το σχήμα που προκύπτει :


             



        

4 σχόλια:

  1. Κύριε Δρούγα καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
    Στο ανωτέρω κείμενο να κάνετε μια διόρθωση από 425μ.Χ. σε 425π.Χ που εκ παραδρομής γράφθηκε.
    Φιλικά,
    Carlo de Grandi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκαρίμπα ζεις,εσύ μας οδηγείς!!!.Το διόρθωσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...