«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ο Άλλαν Τούρινγκ,το παιχνίδι της μίμησης και ένας διαγωνισμός κρυπτογραφίας.

                                 
                                                                                         
    Ο τεράστιος ηλεκτρονικός υπολογιστής,μεγέθους ενός καθεδρικού ναού,περιείχε όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν στην Γη, οι δε συνδυαστικές του δυνατότητες ήταν κυριολεκτικά απεριόριστες.Είχε παίξει (ακόμα και με τον εαυτό του) όλες τις δυνατές παρτίδες σκάκι,είχε διαβάσει όλα τα βιβλία,είχε φανταστεί ακόμα και αυτά που δεν είχαν γραφτεί ακόμα,είχε ονειρευτεί όλα τα όνειρα κι είχε ξαναζήσει όλες τις ζωές στα ανεξάντλητα κυκλώματα του.Τον είχαν κατασκευάσει και προγραμματίσει για να του υποβάλλουν την οριστική ερώτηση,και στο τέλος την υπέβαλλαν:
"Υπάρχει Θεός;"
"Τώρα ναι" απάντησε η μηχανή-και ανελήφθη εις τους ουρανούς.

                                                              Deus ex machina, Κάρλο Φραμπέτι


   Με αφορμή την ταινία "The imitation game"(Το παιχνίδι της μίμησης) που ασχολείται με τον μαθηματικό  και πιονιέρο προγραμματιστή Άλαν Τουρινγκ μια  σχετική ανάρτηση. 

    O Άλλαν Τούρινγκ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1912.Μαθητης ιδιαίτερων ικανοτήτων,έδειξε από πολύ μικρή ηλικία  μεγάλη κλίση στα μαθηματικά και στην φυσική.Το 1931,μπήκε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου ασχολήθηκε με την δουλειά του Kurt Godel  πάνω στο πρόβλημα  της εγγενούς μη πληρότητας κάθε λογικού συστήματος. Τρία χρόνια πριν , είχε εκδώσει  μια μελέτη σχετικά με την πιθανότητα κατασκευής μηχανών που θα ήταν ικανές να υπολογίσουν διαφόρους αλγορίθμους, όπως το άθροισμα, ο πολλαπλασιασμός  κ.λ.π.        
                                               
   Ωθούμενος από την δουλειά  του Godel ,προχώρησε ακόμα παραπέρα την ιδέα του και προσδιόρισε το 1937, τις αρχές μια "παγκόσμιας" μηχανής,ικανής να υπολογίσει κάθε αλγόριθμο.Της μηχανής Τούρινγκ.Έτσι τέθηκε ένα από τα θεμέλια του θεωρητικού οικοδομήματος της σύγχρονης πληροφορικής.Δυο χρόνια πριν από την επαναστατική του  συνεισφορά, ο Τούρινγκ ήρθε σε επαφή  με το έργο του μεγάλου Ούγγρου μαθηματικού John Von Newman ,που θεωρούνταν ο άλλος πατέρας της πληροφορικής , του πρόσφερε μια θέση στο Πρίνστον, με πολύ καλή αμοιβή και εξαιρετικό κύρος.Ωστόσο ο Τούρινγκ  προτίμησε την μποέμικη ατμόσφαιρα του Κέιμπριτζ και απέρριψε την προσφορά. Το 1939 μπήκε στην βρετανική υπηρεσία κρυπτογραφικής ανάλυσης του Bletchley Park .Παρότι παρασημοφορήθηκε από την τάξη της Βρετανικής αυτοκρατορίας για την συνεισφορά του την περίοδο του πόλεμου,η ομοφυλοφιλία του είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του από την ακαδημαϊκή κοινότητα.Θύμα βαθιάς κατάθλιψης,ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε στις 8 Ιουνίου του 1954, τρώγοντας ένα μήλο με κυανιούχο κάλιο.Κυκλοφορεί ευρέως, στο διαδίκτυο ο αστικός μύθος ότι από το συμβάν προέκυψε το λογότυπο της Apple .

   O Τούρινγκ,το 1950 σε ένα άρθρο του για την πιθανότητα ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης είχε επινοήσει ένα τεστ που θα ελέγχει  σε μια συζήτηση μέσω μηνυμάτων αν η επικοινωνία γίνεται  με άνθρωπο ή υπολογιστή . 

   Στο άρθρο αυτό, με τίτλο"Υπολογιστικές μηχανές και νοημοσύνη" ο Τούρινγκ γράφει:
   
...πιθανόν δεν θα είχε καμία αντίρρηση να δεχτεί ως δοκιμασία  το παιχνίδι της μίμησης .Το παιχνίδι αυτό,γνωστό ως η "προφορική εξέταση",χρησιμοποιείται συχνά για να ανακαλύψουμε αν ένα πρόσωπο  έχει κατανοήσει πραγματικά κάτι ή αν απλώς το έχει αποστηθίσει.Ας ακούσουμε ένα απόσπασμα από μια τέτοια προφορική εξέταση.

ΑΝΑΚΡΙΤΉΣ: Στον πρώτο στίχο του σονέτου σας που λέει "θα σε παρομοιάσω με μια μέρα ανοιξιάτικη",δεν θα ταίριαζε το ίδιο καλά ίσως καλύτερα η φράση "με μια μέρα του Μαγιού";
ΜΑΡΤΥΡΑΣ:Δεν θα συμφωνούσε το μέτρο.
ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ:Τι θα λέγατε για "μια μέρα χειμωνιάτικη";Αυτό θα συμφωνούσε με το μέτρο μια χαρά.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ:Ναι,αλλά κάνεις δεν θα ήθελε να τον παρομοιάσουν με μια χειμωνιάτικη μέρα.
ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ:Θα λέγατε ότι ο κύριος Pickwick σας θυμίζει Χριστούγεννα;     (ήρωας του Καρόλου Ντίκενς)
ΜΑΡΤΥΡΆΣ: Κατά κάποιο τρόπο,ναι.
ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ:Και όμως,τα Χριστούγεννα είναι μέρα χειμωνιάτικη και δεν νομίζω πως η παρομοίωση θα ενοχλούσε τον κύριο PIckWick. 
ΜΑΡΤΥΡΑΣ:Μάλλον αστειεύεστε.Λέγοντας" μια μέρα χειμωνιάτικη" ,εννοούμε μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη μέρα και όχι μια μέρα εξαιρετική, όπως τα Χριστούγεννα.


 Το καλοκαίρι, ένα πρόγραμμα υπολογιστή σχεδιασμένο από το μηχανικό λογισμικού Βλαντιμίρ Βεσέλοφ κατάφερε να πείσει 10 από τους 30 κριτές που "συζήτησαν" μαζί του ότι είναι ο  Γιουτζίν Γκούστμαν, ένα αγόρι 13 χρονών απο την Ουκρανία,και να περάσει το τεστ.

                             imitation game codes
  
 Με αφορμή την ταινία tο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ  ανακοινώσε ένα διαγωνισμό κρυπτογραφίας με τον τίτλο Imitation Game Cryptography Competition
Στο συνδεσμο: 
http://www.maths.manchester.ac.uk/cryptography_competition_the_imitation_game

Μηχανη Turing απο την Lego.

                   


Το τρέιλερ της ταινίας:  
                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...