«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η γέφυρα των όνων,ένας αστικός μύθος για τον Gauss και τους εξωγήινους και ένας large γρίφος!






  Τα σημερινά ανάλεκτα πάλι εν μέσω διόρθωσης διαγωνισμάτων έχουν μια παιγνιώδη πινελιά (ναι, Παπαδόπουλε το ξέρω,οφείλουμε ως παιδαγωγοί να είμαστε σοβαροί) καθώς αφορούν τον Gauss και τους εξωγήινους, ακολουθεί εθιμοτυπικά ο καθιερωμένος γρίφος ολίγον large αυτή την φορά.


                                  
  • Το 1865 ,ο αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων Ιούλιος Βερν στο προφητικό βιβλίο του Από την Γη στην σελήνη εξιστορεί πως μια ομάδα σχεδιάζει να ταξιδέψει στην σελήνη μέσα σε ένα βλήμα που θα εκτοξευτεί από ένα τεράστιο κανόνι. Ένας από αυτούς λέει:

   Σε αυτές τις αποστολές υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που τα θεωρώ άκρως λογοτεχνικά, καθότι δεν παρέχουν κανένα σοβαρό μέσο για την εδραίωση σχέσεων με το φωτεινό σώμα της νύχτας. Όμως πρέπει να προσθέσω ότι κάποια πρακτικά μυαλά προσπάθησαν στα σοβαρά να έρθουν σε επικοινωνία με την σελήνη. Αρκετά χρόνια πριν, για παράδειγμα, ένας Γερμανός γεωμέτρης πρότεινε την αποστολή μιας ομάδας επιστημόνων στις στέπες  της Σιβηρίας. Εκεί, στις τεράστιες πεδιάδες, χρησιμοποιώντας φωτεινά υλικά, θα δημιουργούσαν τεραστία γεωμετρικά σχήματα, μεταξύ άλλων και το τετράγωνο της υποτείνουσας( που κοινώς αποκαλείται «η γέφυρα των όνων» από τους Γάλλους). Οποιοδήποτε ευφυές ον, υποστήριζε αυτός ο γεωμέτρης, θα έπρεπε να κατανοήσει  το επιστημονικό μήνυμα του εν λογω σχήματος. Οι σεληνιοι( οι κάτοικοι της σελήνης), αν υπάρχουν, θα μας δείξουν ότι το κατανόησαν, αποκρινόμενοι με ένα παρόμοιο σχήμα. Άπαξ και εδραιωθεί η επικοινωνία, η δημιουργία ενός αλφαβήτου το οποίου καταστήσει δυνατή την συνομιλία με τους κάτοικους της σελήνης θα είναι εύκολη υπόθεση.

    Ο Γουόλτερ Τζαιημς Μίλλερ, το 1995 έγραψε ένα βιβλίο σχολιασμού για το παραπάνω λογοτεχνικό έργο με τίτλο The annotated Jules Verne From the earth to the moon και κάνει τον ισχυρισμό:
  Ο  Γερμανός γεωμέτρης Karl.F.Gauss (1777-1855),διακεκριμενος και για την εργασία του στην Αστρονομία, πρότεινε να χαραχτεί πάνω στην Γη το γεωμετρικό σχήμα που χρησιμοποιείται στην απόδειξη του Πυθαγόρειου θεωρήματος: ένα ορθογώνιο τρίγωνο με ένα τετράγωνο σε καθεμία από τος τρεις πλευρές του.Οι γραμμές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από πλατιές λωρίδες πυκνού, σκοτεινού δάσους, ενώ οι χώροι που περικλείουν θα μπορούσαν να καλυφθούν με μια ανοιχτόχρωμη καλλιέργεια- φερ΄ ειπείν σιτάρι. Όμως ένας άλλος Γερμανός αστρονόμος, ονόματι Joseph J.Von Littrow (1781-1840),πρότεινε να φωτιστούν τα εν λόγω σχήματα: πρότεινε να σκάφτουν τάφροι στην έρημο της Σαχάρας υπό την μορφή ισοπλεύρων τρίγωνων, οι τάφροι θα μπορούσαν να γεμίσουν με νερό, να συμπληρωθούν με κηροζίνη και να αναφλεχθούν κατά την διάρκεια της νύχτας.
                                                
  Τώρα πόσο πιθανό είναι ο Gauss ,ο Τσακ Νορις των μαθηματικών να είχε μια τόσο απλοϊκή ιδέα; Μοιάζει απίθανο, από την άλλη ο Νεύτωνας πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολούμενος με την αλχημεία και προφήτευε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2060,ο Αϊνστάιν το 1955 ,εσπευσμένα εισήχθε στο νοσοκομείο του Πρίνστον και μετα από δυο μέρες κατέληξε.Στο σπίτι του ,στο κομοδίνο δίπλα στο κρεββάτι του βρέθηκε ανοικτό το βιβλίο του Βελικοφσκι "Κόσμοι σε σύγκρουση" μια εξήγηση με επιστημονικούς όρους των..θαυμάτων της Βίβλου. Αλήθειες ή ψέματα, άγνωστο..

Γρίφος ....

Η φάρμα εκτροφής αγελάδων Μπάρμπα Μήτσος αποτελείται από 15 χωράφια σχήματος ορθογωνίου και ένα επίσης ορθογώνιο οικόπεδο στο οποίο έχει χτιστεί το υποστατικό της φάρμας.Είναι γνωστό το εμβαδό των επτά χωραφιών από τα δεκαπέντε.Στο σχήμα βλέπετε την διάταξη των δεκαπέντε χωραφιών καθώς και το εμβαδό επτά χωραφιών.Είναι δυνατό να υπολογίσουμε το εμβαδό του οικόπεδου που βρίσκεται το υποστατικό;



  

                              
 

Στην φάρμα μια φορά το χρόνο διοργανώνονται αγώνες δρόμου «Τα καρδάρεια» με συμβολικό έπαθλο μια καρδάρα γάλα.Στα Καρδάρεια  λαμβάνουν μέρος όλοι οι δρομείς των γύρω χωριών.Στο αγώνα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ο Παπαδόπουλος τερμάτισε στην μεσαία θέση  της κατάταξης,ο  Γεωργίου κατετάγει στην δέκατη θέση  και είναι γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος τον ξεπέρασε ενώ ο  Προκοπίου τερμάτισε δέκατος έκτος.Πόσοι δρομείς έλαβαν μέρος;
 
Το συμβολικό δώρο για τον καθένα από τους μετέχοντες στον αγώνα ήταν ένα μπρελόκ για κλειδιά .Το καθένα από αυτά τα μπρελόκ τοποθετήθηκε σε ένα χάρτινο κυβικό κουτί με ακμή ένα εκατοστό. Το περίεργο ήταν ότι κάθε κουτί δημιουργήθηκε  από μια λωρίδα χαρτιού σαν την λωρίδα του σχήματος  μόνο με δίπλωμα χωρίς  κόψιμο ή σκίσιμο του χαρτιού. Πως είναι δυνατόν να διπλωθεί το παρακάτω χαρτί ώστε να σχηματιστεί κύβος ακμής ενός εκατοστού;



                                      


Για την λύση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...