«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

π–διαλογισμός...




      Καθώς ο Τσουάνγκ Τσου κοιμόταν,ονειρεύτηκε πως ήταν μια πεταλούδα που πετούσε ανέμελα στο δάσος.Όταν όμως ξύπνησε, δεν ήταν σίγουρος αν ήταν ένας άνθρωπος που ονειρεύτηκε πως ήταν πεταλούδα ή είναι μια πεταλούδα που ονειρεύεται πως είναι άνθρωπος..



   Είμαι ιχθύς και είναι γνωστό ότι οι ιχθύες δεν πιστεύουν στα ζώδια.Ακόμα και έτσι όμως αρκετές φορές έχω την αίσθηση ότι οι διαδρομες μας στην ζωή φέρουν έντονα μεταφυσικά στοιχεία. Αυτός είναι και ο λόγος που κόντρα στην λογική κυριαρχούμαστε από προλήψεις ή αναίτιες πεποιθήσεις μυστικιστικής υφής.Ένα  Déjà vu,η αποφυγή μιας συγκεκριμένης διαδρομής,παράξενα προαισθήματα, εμμονικά κολλήματα με συγκεκριμένα νούμερα, μικρές ματιές στην συλλογικότητα του σύμπαντος, διαλογισμός με κάποιο τραγούδι.Τι θα λέγατε όμως για ένα βουδιστικό μάντρα με τα ψηφία του π;

    Σύμφωνα με την ζεν φιλοσοφία ο κόσμος είναι ένα όνειρο.Πρέπει να πάψουμε να τον ονειρευόμαστε και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι μέσα από από μακροχρόνιες ασκήσεις διαλογισμού.Βουδιστικές πρακτικές του τύπου:Τώρα είναι βράδυ και βγάζω βόλτα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης τον σκύλο μου.Ταυτόχρονα όμως  πρέπει να σκεφτώ πως τόσο η πλατεία,όσο και ο σκύλος μου δεν είναι αληθινοί όπως  δεν είμαι και εγώ αληθινός. 
Ο βουδισμός αρνείται το εγώ. Τόσο απλό σαν κινηματογραφικό πλάνο από το Matrix ή ένα μουσικό ξέσπασμα  των Zeppelin.Σε αυτό ακριβώς το σημείο κάνει την εμφάνιση του το π.
  Ο Ιάπωνας Akira Haragughi, ετών 69,είναι ένας μύθος ανάμεσα στους αριθμομνημοτέχνες - κράσαρε με την λέξη ο ορθογράφος του Word -και έχει απομνημονεύσει το μεγαλύτερο αριθμό ψηφίων του π  από οποιονδήποτε άλλο.Ζει στo Τόκυο και το 2006  πραγματοποίησε μια δημόσια επίδειξη παραθέτοντας από μνήμης 100000 ψηφία σε 16 ώρες και 30 λεπτά.Παρότι,το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες δεν έχει επαληθεύσει το ρεκόρ του, παρουσιάζει ενδιαφέρον το μνημοτεχνικό σύστημα που χρησιμοποιεί.Ο Haragughi χρησιμοποιεί για κάθε ψηφίο από το 0, μέχρι το 9 μια συλλαβή και σχηματίζει νοερά λέξεις και κατόπιν ιστορίες. 

Akira Haraguchi in Kisarazu, near Tokyo, reciting digits of pi during his 2006 public performance when he reached 100,000 digits.
    
   Για μένα, σημειώνει σε μια επιστολική συνέντευξη του στον μαθηματικό -συγγραφέα Alex Bellos,η παράθεση των ψηφίων του π γίνεται σαν απαγγελία ενός βουδιστικού μάντρα  σε κατάσταση διαλογισμού.Σύμφωνα με την Ζεν διδασκαλία, οτιδήποτε υπάρχει στο κόσμο,τα ποτάμια,τα βουνά και κάθε έμβιο ον φέρει το πνεύμα του Βούδα.

  Ο ίδιος λέει ότι από τα ψηφία του π έχει δημιουργήσει περίπου 800 ιστορίες,στα πρώτα 100 ψηφία διηγείται μια ανθρώπινη ιστορία ενώ τα πρώτα 50 ψηφία έχουν την ερμηνεία: 

  Λοιπόν, εγώ ένα εύθραυστο ον που άφησα το σπίτι μου για να βρω την ειρήνη του νου, πρόκειται να πεθάνω σε κάποια σκοτεινή γωνιά. Είναι εύκολο να πεθάνω αλλά θα παραμείνω στην θετική πλευρά

 Η παράθεση των ψηφίων του π για τον  Haragughi-όπως ο ίδιος εξομολογείται-αποτελεί μέρος της βουδιστικής του εκπαίδευσης,ο δικός του απόλυτος τρόπος να ξεδιαλύνει το μυστήριο της ύπαρξης και το νόημα της ζωής.
    O Haragughi είναι ο μόνος που θεωρεί ότι  η απομνημόνευση ψηφίων του π ενέχει στοιχεία μυστικισμού;Την δεκαετία του 80,ο Καναδός μαθηματικός Σαιμον πλουφ κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ απομνημόνευσης ψηφίων του π.Ο Πλουφ δήλωνε ότι  είχε απομνημονεύσει 4096 ψηφία,στην πραγματικότητα είχε απομνημονεύσει  300 παραπάνω.Αλλά επειδή ήταν μαθηματικός,θεωρούσε ότι  το 4096 που ήταν δύναμη του 2 ακουγόταν καλύτερα.Για τον Πλουφ,η απομνημόνευση των ψηφίων του π ήταν σχεδόν μυστικιστική εμπειρία..Για να διατηρήσει μακροπρόθεσμα τους αριθμούς στην μνήμη του,κλεινόταν κατά καιρούς σε ένα δωμάτιο χωρίς φώτα, χωρίς θόρυβο,χωρίς καφέ,χωρίς τσιγάρα.Σαν καλόγερος.Καθώς απήγγειλε μόνος, τα ψηφία αυτά  αποτυπώνονταν σιγά-σιγά στο μυαλό του.

   Το εγώ είναι μια μείζονα ανθρώπινη πλάνη και ο Haraguchi αντιπαρέρχεται  την δικτατορία της ύπαρξης  διαλογιζόμενος με αριθμούς. Παρότι από ορθολογιστική άποψη είναι απόλυτα φάουλ,ποιος μπορεί να παραβλέψει τον εκπληκτικό Ραμανουτζάν και τους ψιθύρους της Ναμαγκίρι ή την μελέτη του Hadamard για την προέλευση της μαθηματικής ευφυΐας.   


    O διακεκριμένος μαθηματικός Jacques Hadamard (1865-1963) στο βιβλίο του η «Ψυχολογία της επινόησης»,προσπάθησε να βρει πως σκέπτονταν πραγματικά οι διάσημοι επιστήμονες και μαθηματικοί όταν εργάζονταν.Για αυτούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή, σε μια άτυπη έρευνα έγραψε:«Στην πράξη, όλοι τους…όχι μόνο αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν νοητικές λέξεις,αλλά αποφεύγουν επίσης…και την νοητική χρήση αλγεβρικών ή ακριβών συγκεκριμένων συμβόλων..χρησιμοποιούν ασαφείς εικόνες.»Σε άλλο σημείο τονίζει:.«..οι νοητικές  εικόνων  των μαθηματικών από τους οποίους πήρα απαντήσεις  είναι πιο συχνά οπτικές, αλλά μπορεί επίσης να είναι και κάποιου άλλου είδους–για παράδειγμα κινητικές.»
  Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε στον Hadamard ότι: «οι λέξεις, η γλώσσα,όπως γράφονται ή λέγονται,δε φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο στο μηχανισμό της σκέψης μου..Οι φυσικές οντότητες που φαίνεται να χρησιμεύουν ως στοιχεία της σκέψης  είναι κάποια σημεία και κάποιες περισσότερο ή  λιγότερο καθαρές εικόνες οι οποίες μπορούν να αναταραχτούν και να  συνδυαστούν εκούσια…τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, είναι στην περίπτωση μου, οπτικά και κάπως μυϊκά. οι συμβατικές λέξεις  ή άλλα σημεία πρέπει  να αναζητηθούν με προσπάθεια μόνο σε ένα δεύτερο στάδιο…»  


Σύνδεσμοι


http://www.theguardian.com/science/alexs-adventures-in-numberland/2015/mar/13/pi-day-2015-memory-memorisation-world-record-japanese-akira-haraguchi




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...