«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο

   

  To 1957,o Τζον Σίνγκλετον κατασκεύασε ένα ασυνήθιστο ημερολόγιο με κύβους.Το κατοχύρωσε ως δική του ευρεσιτεχνία,όμως,αργότερα το 1965 απέσυρε την πατέντα και άφησε τα δικαιώματα χρήσης ελεύθερα.Η ημερομηνία φαίνεται απλώς με κατάλληλη τοποθέτηση των προσθίων εδρών δυο κύβων.Σε κάθε έδρα των δυο κύβων έχει σχεδιαστεί ένα ψηφίο από το 0 έως το 9,έτσι ώστε να είναι δυνατό να σχηματιστεί οποιαδήποτε ημερομηνία από το 01,02,03,..μεχρι το 31.Δείτε το σχήμα.

Ποια είναι τα ψηφία στις έδρες των κύβων που δεν φαίνονται στο σχήμα; 
               
Μια λύση στα σχόλια

1 σχόλιο:










  1. …. Είναι βέβαιο ότι κάθε κύβος πρέπει να έχει τα ψηφία 1,2 για να σχηματίζονται οι ημερομηνίες 11,22.Αν μόνο ένας κύβος έχει το 0 τότε το πολύ 6 από τους 9 αριθμούς 01,02,..,09 μπορούν να αναπαρασταθούν άρα πρέπει να έχουν και το 0 και στους δυο κύβους.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομένουν μόνο 6 έδρες για τα υπόλοιπα 7 ψηφία(3 μέχρι 9),αλλά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για να σχηματιστεί το 9 ή το 6 η ίδια έδρα περιστρέφοντας κατάλληλα τον κύβο. Στο σχήμα στον δεξιό κύβο φαίνονται το 1 το 4 και το 3 άρα συνεπώς στις υπόλοιπες έδρες του πρέπει να είναι σίγουρα το 0, 2 και για την τελευταία έδρα ένα από τα 7,6,8,5 ενώ στον αριστερό κύβο φαίνονται το 1 και το 2 πρέπει να είναι ακόμα το 0 και τα υπόλοιπα από την τετράδα 7,6,8,5, εφόσον ένα χρη-σιμοποιήθηκε στον δεξί κύβο.(Μ.Gardner)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...