«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η λίστα της φαιδρότητας για τον υποψήφιο στα μαθηματικά προσανατολισμού….

                      
                                                                                 
  Μια λίστα «χρηστικών» συμβουλών για τους υποψηφίους των πανελληνίων, μακιαβελικής υφής, εγκεκριμένη από τον παγκόσμιου φήμης Λαρισαίο ψυχολόγο-παιδαγωγό-μαθηματικό Χανς Λαδ …


1)Να προσέχετε την συμπεριφορά των συναρτήσεων στο άπειρο,φήμες το θέλουν  μεγάλο και μακρύ ειδικά προς το τέλος.


2)Θυμηθείτε δεν λύνονται όλα τα όρια με D.L' Hospital.

3)Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε κάντε Bolzano,μετά Rolle και τέλος Θ.Μ.Τ αν δεν δουλέψει αλλάξτε την σειρά, αν πάλι δεν πιάσει, δοκιμάστε άλλο θέμα αν επαναληφθεί το ίδιο,πιάστε τις προσευχές..

4)Δεν λύνονται όλες οι εξισώσεις θεωρώντας συνάρτηση.

5)Προσέξτε μην σας παραπέσει κανένα ξ ή κανένα χο,επειδή έχουν τα υπαρξιακά τους θεματακια καμουφλάρονται σε εξισώσεις και ανισώσεις.

6)Αν ζητηθεί η χάραξη γραφικής παράστασης μην επιδείξετε καλλιτεχνική φλέβα , ένα απλό σκαρίφημα σε συνδυασμό με τον πίνακα μεταβολών αρκεί,φιοριτούρες και τσακίσματα θα εκτιμηθούν μόνο από την μετεμψύχωση του Νταλί.

7)Τα θέματα των πανελλαδικών με την προϋπόθεση ότι η επιτροπή διατηρεί μια φινέτσα έχουν ερωτήματα  «σκαλάκια» που οδηγούν το ένα στο άλλο.Η απόλυτη κλιμάκωση όμως είναι άπιαστο όνειρο,το ιερό δισκοπότηρο των εξετάσεων. 

8)Πολλοί λένε για τον θρυλικό υποψήφιο,το όνομα του οποίου δεν σώζεται που κατόρθωσε να μάθει όλη την θεωρία την παραμονή της εξέτασης.Είναι  τόσο αληθινός όσο και η δίαιτα που αδυνατίζεις τρώγοντας τα πάντα.

9) Όπως δεν χτυπάμε κουνούπι με μπαζούκα έτσι δεν χρησιμοποιούμε και θεωρήματα που δεν υπάρχουν στο σχολικό,αν το κάνουμε πρέπει πρώτα να το αποδείξουμε γεγονός που σίγουρα είναι πιο τεχνικό από το θέμα.

10)Ότι και να γίνει, σκεφτείτε ότι όταν τελειώσουν οι εξετάσεις θα σας ρωτούν τι κάνετε και δεν θα λέτε δίνω πανελλήνιες και μετά να σας κοιτούν  με οίκτο.

11)Πάρτε μαζί 2ο  ή και 3ο στυλό γιατί η πιθανότητα αν πάρετε ένα στυλό να μην γράφει είναι 1.

12) Αν τεθεί θέμα υπολογισμού εμβαδού χωρίου καταφύγετε σε μεθόδους της ανάλυσης ,κανένας επιτηρητής δεν θα εκτιμήσει  την πρόθεση σας να βγάλετε την μεζούρα και να μετράτε.

13) Οι διορθωτές παραληρούν στην εξής ακολουθία: Θέμα-αλαμπουρνέζικα με μαθηματικά σύμβολα και την φράση «άρα βγήκε.»

14) Αν δείτε τα θέματα και δεν καταλαβαίνετε τίποτα,δοκιμάστε να περιστρέψετε  την κόλλα κατά 180ο.Ίσως να τα κοιτάτε ανάποδα.

15) Παρότι κάθε λύση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι δεκτή αποφύγετε να κάνετε φιγούρα για τις γνώσεις και την κατάρτιση σας,αν για παράδειγμα ζητηθεί  ένα πόρισμα από την ανάλυση στον R εσείς να το αποδείξετε στο Rν και κατόπιν να πείτε ισχύει για ν=1.Καλό είναι, να μείνετε στην εξεταστέα σχολική ύλη.

16) Αγνοήστε τους ψιθύρους για τα Σ Λ–αν υπάρξουν-την ώρα της εξέτασης.Λάθος μπορείτε να κάνετε  και μόνοι σας.

17)Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα για να πιστοποιήσετε ότι είστε εσείς.Δελτίο ταυτότητας.Φήμες θέλουν μαθητή όταν του ζήτησαν ταυτότητα να λέει: (α+β)22+2αβ+β2.

18) Αν κάποιο θέμα έχει εκφώνηση μια από τις  γνωστές άλυτες εικασίες του Hilbert ,μην ανησυχήσετε, έχετε τρεις ολόκληρες ώρες  να την αποδείξετε  σημειώνω ότι  το τετράδιο που θα σας δοθεί έχει μπόλικα περιθώρια.

19) Να έχετε κατά νου, ότι όλες αυτές τις κρίσιμες μέρες όπου και να γυρίσετε κάποιος θα σας δίνει μια συμβουλή-τώρα καλή ώρα .Mην ψαρώνετε,όλοι γουστάρουν το ρόλο του επαΐοντα.Εσείς τι κάνετε;Follοw your heart.

20) Διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο της εξέτασης,η τελευταία μισή ώρα περνάει πολύ γρήγορα αν ξέρεις να λύσεις τα θέματα και πολύ αργά να πρόκειται να παραδώσεις λεύκη κόλλα.

21) Στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά των άλλων υποψήφιων όταν βγείτε από το σχολείο μετά την εξέταση,στην πρώτη κάμερα που θα συναντήσετε θα πείτε «Τα θέματα ήταν βατά, έγραψα πολύ καλά» ακόμα και αν δεν έχετε πάει..τόσο καλά.

22) «.. προσέξτε τα πρόσημα» διαβάζω σε ανάλογη λίστα  αρθρογράφου εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας. Ποιος είμαι εγώ να διαφωνήσω. Προσέξτε λοιπόν τα πρόσημα.
23)Αν δεν βγαίνουν σαν αποτελέσματα ακέραιοι αριθμοί ή δεν χρησιμοποιήσατε κάποια από τις υποθέσεις για να λύσετε το θέμα,τότε είτε έχετε κάνει λάθος είτε οι θεματοδοτες έχουν μια περίεργη αίσθηση χιούμορ.
24)Δεν αποδεικνύουμε με παραδείγματα καταρρίπτουμε ισχυρισμούς με αντιπαραδείγματα ,πως θα βρείτε το αντιπαράδειγμα;Δικό σας πρόβλημα!
25)Αποφύγετε την παραμονή την περιήγηση στο διαδίκτυο ,γιατί σίγουρα όλοι θα έχουν μια καλή πληροφορία για το τι θα πέσει.Μακριά, θα σας στείλει κουβά!!  

3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...