«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Σαν σήμερα,28 Νοεμβρίου... Σαν σήμερα,28 Νοεμβρίου,τo 2009,η κυβέρνηση της Βραζιλίας ζήτησε συγνώμη από τον Πάουλο Φρέιρε.
Ο ίδιος δεν την άκουσε ποτέ,όντας 12 χρόνια πεθαμένος.Ο Φρέιρε υπήρξε ο προφήτης μιας αλληλέγγυας εκπαίδευσης.Στην αρχή, έκανε μάθημα κάτω από ένα δεντρo.Στο Περναμπούκο (ανατολική πολιτεία της Βραζιλίας),είχε μάθει γράμματα σε εκατοντάδες εργάτες της ζάχαρης,ώστε, να μπορούν διαβάζοντας τον κόσμο να τον αλλάξουν.Η στρατιωτική δικτατορία τον φυλάκισε,τον έδιωξε από την χώρα, και του απαγόρευσε την επιστροφή.Στην εξορία,ο Πάουλο γνώρισε πολλά μέρη.Όσο περισσότερο δίδασκε,τόσο περισσότερο μάθαινε.Σήμερα,340 σχολεία φέρουν το όνομα του, στην Βραζιλία.
Διαβάστε τι λέει ο δάσκαλος,διαβάστε δυο φορές αν διδάσκετε.
1.Οι δάσκαλοι μαθαίνουν πρώτα πώς να διδάσκουν,αλλά αυτό γίνεται διδάσκοντας κάτι που το μαθαίνουν για δεύτερη φορά όταν διδάσκουν.
2.Αυτά που μελετάμε και αυτά που διδάσκουμε,και άρα μελετάμε επίσης,προϋποθέτουν ότι όχι μόνο διαβάζουμε κείμενα,αλλά και γράφουμε σημειώσεις,παρατηρήσεις για βιβλία.Συγγράφουμε μικρά κείμενα για όσα διαβάσαμε.
3.Η ταπεινοφροσύνη δεν ευδοκιμεί στις ανασφάλειες των ανθρώπων,αλλά στην αβέβαιη σιγουριά αυτού που γνωρίζει.
4.Ένα λάθος που κάνουμε συχνά–επειδή πιθανόν ξεχνάμε που πρέπει να κοιτάξουμε-είναι ότι αξιολογούμε τους μαθητές όχι για να βελτιώσουμε την πρακτική μας αλλά για να τους τιμωρήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...