«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Τεχνική Φάινμαν (Μαθαίνω μόνο διδάσκοντας)



   O Νομπελίστας φυσικός  Ρίτσαρντ Φ.Φάινμαν(1918-1988) υποστήριζε  ότι αρκούν μόνο τέσσερα βήματα για να εντρυφήσετε σε οποιοδήποτε γνωστικό  πεδίο.Ο Φάινμαν υπήρξε υποδειγματικός δάσκαλος, ιδιαίτερα ικανός, μπορούσε να εκλαϊκεύει και κάνει κατανοητά στον μέσο άνθρωπο, δύσκολα και στρυφνά θέματα, όπως η κβαντική φυσική.Η Τεχνική Φάινμαν παρουσιάζεται στη βιογραφία του.Στο βιβλίο,ο βιογράφος του Τζαίημς Γκλικ εξηγεί τη μέθοδο αναφερόμενος στο πώς ο Φάινμαν πέρασε τις εξετάσεις του,στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Τα 4 βήματα για να κατανοήσετε τα πάντα: 
1.Διαλέξτε το θέμα που θέλετε να κατανοήσετε και αρχίστε να το μελετάτε.Γράψτε ό,τι μαθαίνετε σε ένα σημειωματάριου, και κάθε φορά που μαθαίνετε κάτι νέο για το θέμα αυτό, ενημερώνετε το σημειωματάριο.
2.Προσποιηθείτε ότι διδάσκετε το θέμα σας σε μία τάξη.Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να εξηγήσετε το θέμα με απλούς όρους.
3.Αν κολλήσετε, επιστρέψτε πίσω στα βιβλία ή σε ανάλογη πηγή γνώσης (διαδίκτυο).Επανεξετάστε τις προβληματικές περιοχές, μέχρι να μπορείτε να εξηγείτε πλήρως το θέμα.
4.Απλοποιήστε την παρουσίαση του θέματος και χρησιμοποιήστε αναλογίες. Επαναλάβετε τη διαδικασία με πιο απλουστευμένη γλώσσα και συνδέστε τα γεγονότα με αναλογίες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κατανόησης. 
                                   
                                        James Gleick,"Genius: The Life and Science of Richard Feynman"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...