«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Γκουανσί ,εισαγωγικές εξετάσεις και ρουσφέτια


   Στην Κίνα το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια ονομάζεται Gao Kao και είναι πολύ πιο δύσκολο και εξοντωτικό από το δικό μας.
Είναι όμως αδιάβλητο, προβλέπεται εξονυχιστικός έλεγχος των μαθητών, αυστηρή επιτήρηση μέχρι που επιστρατεύονται drones για ελέγξουν τυχόν σήματα από smartphones.Είναι σχετικά πρόσφατες ως κριτήριο επιλογής, μόλις από το 1952 και ο λόγος που δημιουργήθηκαν ήταν το Γκουανσί. Μεταφράζεται ως «σχέση» ή «σύνδεσμος» ,όμως οι συγκεκριμένες λέξεις δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την σημασία του.Το Γκουανσί είναι θεμελιώδες στοιχείο της Κινέζικης κουλτούρας:περιγράφουν ένα δίκτυο επωφελών σχέσεων που μπορούν αν βοηθήσουν κάποιον στην ζωή ή στην δουλειά του. Σε μια χώρα οπού οι επίσημοι κρατικοί φορείς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σε στηρίξουν οικονομικά ή νομικά σε ώρα ανάγκης ,δίκτυα που θα μπορούσαν να παράσχουν τέτοια υποστήριξη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Σας θυμίζει κάτι; Μέρος του Γκουανσί είναι οι ευρύτεροι οικογενειακοί δεσμοί, όπως και οι άνθρωποι με τους οποίους πήγες σχολείο ή συνεργάστηκες ,και οι δεσμοί αυτοί συντηρούνται με χάρες και δώρα εκατέρωθεν. Αν κάποιος σου κάνει μια χάρη, το να μην μπορέσεις να την ανταποδώσεις είναι εξαιρετικά ταπεινωτικό και θεωρείται ασυγχώρητο. Έτσι, αν κάποιος λειτουργός υπεύθυνος για την εισαγωγή φοιτητών σε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο έχει βοηθηθεί στο παρελθόν από κάποιον παλιό του συμμαθητή, έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση αν του ζητηθεί ειδική μεταχείριση για τη ανιψιά του παλιού του συμμαθητή. Οι εξετάσεις Gao Kao εξασφαλίζουν ότι δεν θα βολεύονται τα δικά μας παιδιά ελέω Γκουανσί. Εμείς στην Ελλάδα το Γκουανσί το λέμε ρουσφέτι. Σημαντική λεπτομέρεια. Στην Κίνα, τα παιδιά πιέζονται να μελετήσουν από τις μικρές τάξεις γιατί ξέρουν ότι θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους ,στην Ελλάδα τα χαϊδεύουμε μέχρι την Β λυκείου και στην Γ λυκείου τα πετάμε στην αρένα…
(Τα στοιχεία έχουν πηγή το βιβλίο της Lucy Crehan ,Φυτώρια ευφυΐας, εκδοσεις Π.Ε.Κ)
 


https://edition.cnn.com/…/china-university-entra…/index.html
https://nextshark.com/college-entrance-gaokao-elevator/
https://www.worldpoliticsreview.com/…/what-a-high-pressure-…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...