«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Είναι εξεζητημένο να ισχυριστεί κανείς ότι είναι «μαθηματικός» ή «ποιητής»

 


   Η ποίηση ιδωμένη ως θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης παρουσιάζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες με τα μαθηματικά αλλά και αρκετές διαφορές.

Από τα παιδικά μου χρονιά θυμάμαι την σχεδόν χειροπιαστή απέχθεια που περιέβαλλε την ποίηση. Νιώθω ακόμα ίχνη του στίγματος που σχετίζεται με την ποίηση και ιδιαίτερα την ιδέα να γράφει κανείς ποίηση. Κάθε φορά που φιλικοί και ομιλητικοί ταξιτζήδες με ρωτούν τι δουλειά κάνω, προτιμώ να τους λέω ότι πέρασα τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκοντας φιλοσοφία σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Φίλοι μαθηματικοί μου έχουν πει ότι έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Διαισθάνονται ότι αν συστηθούν ως μαθηματικοί θα σκοτώσουν κάθε συζήτηση. Ο κόσμος δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτήν την πληροφορία. Ο ποιητής συχνά βιώνει παρόμοιες καταστάσεις. Η ποιητική και τα ποιήματα μάλλον αποτελούν εμπόδιο στην επικοινωνία παρά μέσο για την επίτευξη της. Άραγε είναι οι ίδιοι οι λόγοι; Εν μέρει, ίσως. Είναι εξεζητημένο να ισχυριστεί κανείς ότι είναι «μαθηματικός» ή «ποιητής». Για είναι εξεζητημένο; Γιατί προβάλλει αξιώσεις ποιότητας.

                                                                                                 Lars Gustaffson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...