«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ο Τολστόι και η εμμονή του με το 28!


  Ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι πίστευε ότι ο αριθμός 28 καθόριζε την ζωή του.Γεννήθηκε 28 Αυγούστου του 1828,Ο γιός του Σεργκέι γεννήθηκε τον 28 Ιουνίου .Όταν ζητήθηκε από τον συγγραφέα να επιλέξει ποιήματα για μια ανθολογία ανέτρεξε στην σελίδα 28 στα προς ανθολόγηση βιβλία ποίησης . Ο μεγαλύτερος αδελφός του Νικολάι αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της νεότητας του ο Τολστόι χάραξε το 28 σε ένα ξύλινο ραβδί θεωρώντας το σαν το μυστικό της ευτυχίας και το έκρυψε στο δάσος του Ζακάζ. Αργότερα ζήτησε να ταφεί στο σημείο που έκρυψε το ξύλο η τοποθεσία δεν βρέθηκε ποτέ.

Έγραψε: "Ο άνθρωπος είναι σαν το κλάσμα, ο αριθμητής είναι αυτό που είναι στην πραγματικότητα, ενώ ο παρονομαστής είναι αυτό που νομίζει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής τόσο μικρότερο και το κλάσμα."

  Στο μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη»,ο Τολστόι χαρακτηρίζοντας τον γέροντα πρίγκιπα Νικολάι Μπολκόνσκι γράφει: «Έλεγε, ότι υπάρχουν μόνο δυο πηγές των ανθρωπίνων ελαττωμάτων:η απραξία και δεισιδαιμονία,και υπάρχουν μόνο δυο αρετές :η δραστηριότητα και ο νους. Ο ίδιος ασχολιόταν με την διαπαιδαγώγηση της κόρης του και για να αναπτύξει σε αυτήν και τις δυο βασικές αρετές,παρέδιδε σε αυτήν μαθήματα Άλγεβρας και Γεωμετρίας και καθόρισε όλη την ζωή της με αδιάκοπα μαθήματα»

 Αφού τα λέμε όλα για τον Τολστόι, είναι γνωστό ότι απολάμβανε τα προβλήματα που περιλάμβαναν κάποιο τέχνασμα χωρίς να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα, όπως το ακόλουθο πρόβλημα.

  Σε μια ομάδα θεριστών ανατέθηκε ο θερισμός δύο λιβαδιών.Η έκταση του ενός ήταν διπλάσια της έκτασης του άλλου. Για μισή μέρα η ομάδα εργάστηκε στο μεγάλο.Κατόπιν χωρίστηκε σε δύο ισοπληθείς ομάδες. Η πρώτη παρέμεινε στο μεγαλύτερο λιβάδι και ολοκλήρωσε το θερισμό ως το βράδυ.Η άλλη θέρισε το μικρότερο λιβάδι, αλλά όταν βράδιασε της απέμεινε ένα τμήμα για να ολοκληρώσει το θερισμό. Το τμήμα αυτό το αποτελείωσε την επόμενη μέρα ένας εργάτης, εργαζόμενος όλη τη μέρα. Πόσους θεριστές είχε η ομάδα; (Ολοι οι θεριστές δουλεύουν με τον ίδιο ρυθμό.)

 Πως το χειριζόμαστε με πρακτική αριθμητική;

Η ολόκληρη και η μισή ομάδα (δηλαδή τρεις μισές ομάδες) θερίζουν ολόκληρο το μεγάλο χωράφι σε μισή μέρα. Άρα η μισή ομάδα θερίζει σε μισή μέρα το 1/3 του μεγάλου χωραφιού ή τα 2/3 του μικρού χωραφιού, δηλαδή τα 2/9 όλης της έκτασης (η οποία ισούται με τρία μικρά χωράφια). Οπότε ολόκληρη η ομάδα θέρισε σε μια μέρα τα 8/9 όλης της έκτασης.

Το 1/9 όλης της έκτασης, που έμεινε για την επόμενη μέρα, το θερίζει ένας θεριστής σε μια μέρα. Οπότε ο ένας θεριστής ολοκληρώνει μόνος του σε μία μέρα το 1/8 της δουλειάς της ομάδας. Άρα η ομάδα των θεριστών αποτελείται από οκτώ άτομα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει αναφορά το βιβλίο «Διασκεδαστικά Μαθηματικά» του Yakov Perelman αλλά εγώ το βρήκα στη «Οδό μαθηματικής σκέψης» των Θωμαΐδη-Ρίζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...