«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Σαν σήμερα

 

          

  Σαν σήμερα απεβίωσε ο Ούγγρος μαθηματικός Alfréd Rényi (1921–1970).Ο Rényi γεννήθηκε στη Βουδαπέστη από τους Artúr Rényi και Borbála Alexander. Ο πατέρας του ήταν μηχανολόγος μηχανικός, ενώ η μητέρα του ήταν κόρη του φιλόσοφου και κριτικού λογοτεχνίας Bernhard Alexander. Θείος του ήταν ο Φραντς Αλεξάντερ, Ουγγροαμερικανός ψυχαναλυτής και γιατρός. Δεν του επέτρεψαν να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο το 1939, λόγω των αντιεβραϊκών νόμων που ίσχυαν τότε, αλλά γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης το 1940 και τελείωσε τις σπουδές του το 1944. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. το 1947 στο Πανεπιστήμιο του Szeged, υπό τη εποπτεία του Frigyes Riesz. Παντρεύτηκε την Katalin Schulhof ,μαθηματικός και η ίδια, το 1946. Μετά από μια σύντομη θητεία ως επίκουρος καθηγητής στη Βουδαπέστη, διορίστηκε έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Debrecen το 1949. Το 1950, ίδρυσε το Μαθηματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, που φέρει το όνομά του. και το διεύθυνε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του. Διεύθυνε επίσης το Τμήμα Πιθανοτήτων και Μαθηματικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd, από το 1952.

Ο Rényi απέδειξε ότι υπάρχει ένας αριθμός Κ τέτοιος ώστε κάθε άρτιος αριθμός να είναι το άθροισμα ενός πρώτου αριθμού και ενός αριθμού που μπορεί να γραφτεί ως γινόμενο το πολύ Κ πρώτων. Το θεώρημα του Chen, μια γενίκευση αυτού του αποτελέσματος, δείχνει ότι το θεώρημα ισχύει για K = 2, για όλους τους αρκετά μεγάλους άρτιους αριθμούς. Η περίπτωση K = 1 είναι η μη αποδεδειγμένη πολυθρύλητη εικασία του Goldbach.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Πωλ Έρντος ,μαζί συνέγραψαν 32 δημοσιεύσεις ,γεγονός που τον καθιστά μαθηματικό με αριθμό Έρντος ένα! Εθισμένος στον καφέ ,φέρεται να έλεγε ότι ο μαθηματικός είναι μια συσκευή που μετατρέπει τον καφέ σε θεωρήματα, ρήση που εσφαλμένα αποδίδεται στον Πωλ Έρντος.

Στην Ελλάδα οι παλιότεροι τον γνωρίζουν από ένα μικρό βιβλιαράκι από τις εκδόσεις Διογένης και τίτλο "Διάλογοι για τα μαθηματικά" που υπερθεματίζει για την φύση,τη δύναμη και την χρησιμότητα των μαθηματικών.

"Θα ήθελα να προσθέσω ακόμα δυο πράγματα,σε ό,τι είπες. Πρώτον, τα μαθηματικά δεν είναι μόνο χρήσιμα και μάλιστα απαραίτητα, αν κάποιος θέλει να καταλάβει την φύση ή να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της-π.χ για την κατασκευή μηχανών- αλλά έχουν και ενδιαφέρον και ομορφιά, είναι μια συναρπαστική και θαυμάσια περιπέτεια του ανθρώπινου μυαλού.Νομίζω ότι η ομορφιά των μαθηματικών δεν είναι κάτι το δευτερεύον και το συμπτωματικό, αλλά ένα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά.Η αλήθεια είναι πάντα ωραία και η ομορφιά είναι αληθινή.Οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν πολύ καλά.Εκείνοι που έχουν βάρβαρες αντιλήψεις για τα μαθηματικά δεν μπορούν να το καταλάβουν είτε είναι τυφλοί στην ομορφιά των μαθηματικών,είτε,αν την βλέπουν ,την αντιμετωπίζουν με καχυποψία.Νομίζουν ότι η ομορφιά είναι μια πολυτέλεια που πλεονάζει και όταν γυρίζουν προς το μέρος της την πλάτη τους, νομίζουν πως έρχονται πιο κοντά στην πραγματικότητα."

                                                                      Διάλογοι για τα μαθηματικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...