Σαν σήμερα, το 1937, γεννήθηκε ο John Horton Conway (1937-2020). Ο Conway ήταν ένας παραγωγικός μαθηματικός που δραστηριοποιήθηκε στη θεωρία των πεπερασμένων ομάδων, στη θεωρία των κόμβων, στη θεωρία αριθμών, στη συνδυαστική θεωρία παιγνίων και στη θεωρία κωδικοποίησης. Έχει επίσης συνεισφέρει σε πολλούς κλάδους των ψυχαγωγικών μαθηματικών, κυρίως στην εφεύρεση ενός παιχνιδιού 'κυτταρικών αυτομάτων' που ονομάζεται Game of Life.
Ο Conway υπήρξε καθηγητής στο Cambridge για αρκετά χρόνια και κατόπιν μετέβη στο πανεπιστήμιο του Princeton. Το 1987 είχε την θέση John von Neumann Professor in Applied and Computational Mathematics, όπως και ήταν καθηγητής μαθηματικών μέχρι το 2013 όπου και έγινε επίτιμο μέλος του τμήματος
Έλαβε το Βραβείο Berwick (1971), εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (1981), ήταν ο πρώτος αποδέκτης του Βραβείου Pólya (LMS) (1987), κέρδισε το Βραβείο Nemmers στα Μαθηματικά (1998) και έλαβε το βραβείο Leroy P. Steele Prize for Mathematical Exposition (2000) της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Έχει αριθμό Erdős ένα.
Είχε πει:
«Αισθανόμουν ένοχος στο Κέιμπριτζ που περνούσα τις μέρες μου παίζοντας παιχνίδια, ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να ασχολούμαι με τα μαθηματικά. Στη συνέχεια, όταν ανακάλυψα τους σουρεαλιστικούς αριθμούς, συνειδητοποίησα ότι το να παίζεις παιχνίδια ΕΙΝΑΙ μαθηματικά.»
Για την ανακάλυψη των σουρεαλιστικών αριθμών (surreal numbers)
«Είναι εκπληκτικό και εγώ ακόμα δεν το καταλαβαίνω, σημειώνω ότι υπήρξα μαθηματικός όλη μου τη ζωή. Πώς μπορούν τα πράγματα να είναι εκεί, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι εκεί; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2 είναι εκεί ή το 3 ή η τετραγωνική ρίζα του ωμέγα. Είναι πολύ αληθινά πράγματα. Ακόμα δεν γνωρίζω την έννοια με την οποία τα μαθηματικά αντικείμενα υπάρχουν, αλλά είναι σίγουρο ότι το κάνουν. Φυσικά, είναι δύσκολο να πει κανείς με ποια έννοια μια γάτα υπάρχει μπροστά μας, αλλά οριστικά ξέρουμε ότι είναι εκεί. Οι γάτες έχουν μια επιμονή να μας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν αλλά το ίδιο σας διαβεβαιώνω και οι αριθμοί. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καθοδηγήσει μια γάτα σε μια κατεύθυνση που δεν θέλει να ακολουθήσει, το ίδιο συμβαίνει και με τους αριθμούς. Χρησιμοποιώντας την λέξη «αριθμός» είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε μια ασαφή ιδέα στο μυαλό σας ως προς το τι εννοώ. Τα αντικείμενα μελέτης των μαθηματικών είναι πολύ πιο αφηρημένα από τους αριθμούς αλλά εξίσου πραγματικά.
Σκέφτομαι συχνά τις γάτες. Σκέφτομαι τα δέντρα. Νομίζω και τα σκυλιά κατά καιρούς, όχι πολύ συχνά ίσως επειδή είναι διαχειρίσιμα. Κάνουν ότι θέλετε να κάνουν σε κάποιο βαθμό. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μαθηματικά είναι αυτό που πιστεύουμε και δημιουργούνται από τις σκέψεις μας. Εγώ, πάλι όχι. Είμαι πλατωνιστής στην καρδιά, αν και αναγνωρίζω τις δυσκολίες που ανακύπτουν σε αυτή μου την οπτική.»
Λάτρης των ψυχαγωγικών μαθηματικών, ποιος δεν μνημονεύει την ακολουθία Δες και πες https://www.facebook.com/thanasisdrougas/photos/a.254902857949390/1765935583512769/
Ή το δικό του κόσκινο παραγωγής πρώτων αριθμών
http://mathhmagic.blogspot.com/2013/08/conway.html
Ο Conway ήταν γνωστός για την αίσθηση του χιούμορ του και η τελευταία απόδειξη στο "On Numbers and Games" είναι η εξής:
Θεώρημα 100. Αυτό είναι το τελευταίο Θεώρημα σε αυτό το βιβλίο.
Η απόδειξη είναι προφανής.
Τον Απρίλιο του 2020, ο Κόνγουεϊ εκτέθηκε στον κορωνοϊό και ανέβασε πυρετό γύρω στις 8 Απριλίου και σε τρεις ημέρες, στις 11 Απριλίου 2020, πέθανε στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ.
Ο μαθηματικός Terence Tao όταν έμαθε το θάνατο του John Conway ανέφερε:
"Ο Conway ήταν ένα ακραίο σημείο (extreme point) στην κυρτή θήκη του συνόλου όλων των μαθηματικών".
Κοίτα να δεις, μου είχε διαφύγει εντελώς ότι ο Conway, ο άνθρωπος που τόσο θαύμασα, όταν μελέτησα το 'παιχνίδι της ζωής' κάποια περίοδο των σπουδών μου, έχει αποδημήσει. Γράφω δυο λόγια για αυτό, in memoriam.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παιχνίδι της ζωής τού Conway ήταν μια εξαιρετικά απλοποιημένη (με τους ελάχιστους ντετερμινιστικούς κανόνες) εκδοχή του κυψελικού αυτόματου που είχε εφεύρει ο Neumann, αλλά μάς έδωσε απίστευτα σπουδαίες ιδέες για τη φύση των πολύπλοκων συστημάτων, των οργανώσεων και των έμβιων όντων. Παρά το ελάχιστο πλήθος, την απλότητα και τον αιτιοκρατικό χαρακτήρα των κανόνων του, έγινε γρήγορα φανερό ότι ακόμα και τα πιο απλά συστήματα εμφανίζουν στην εξέλιξή τους εξαιρετικά πολύπλοκες συμπεριφορές. Με το παιχνίδι της ζωής αναδείχθηκαν και μελετήθηκαν συστηματικά τα φαινόμενα της αναδυτικότητας, της αντιγραφής, της απροβλεψιμότητας και της αυθόρμητης τάξης στους έμβιους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις..
Μορφή! Kαποιoς του ειχε πει:
Διαγραφή--- Σε τι θα μου χρησιμεύσει η γεωμετρία;
Κι ο Conway του απάντησε με το εξής αμίμητο:
-- Σε τίποτα, αν πρόκειται να γίνεις σερβιτόρος στα McDonald's !
Αν πρόκειται να κουβαλάς πιάτα μια ζωή σε τίποτα δε θα σου φανεί χρήσιμη η γεωμετρία, εννοώντας ότι αν κάνεις μια πνευματική εργασία η γεωμετρία θα σου είναι χρήσιμη γιατί θα σου έχει οξύνει την κριτική σκέψη.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001983178784
Θανάση, Χρόνια Πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν ανοίγει ο σύνδεσμος;
https://www.facebook.com/.../a.25490285.../1765935583512769/
Τωρα λογικα ανοιγει
ΔιαγραφήΠου θα δω; για το:
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεώρημα 100. Αυτό είναι το τελευταίο Θεώρημα σε αυτό το βιβλίο.
Η απόδειξη είναι προφανής.
https://en.wikipedia.org/wiki/On_Numbers_and_Games
Διαγραφή