#ΣανΣημερα Πως παραλίγο το WEB να ονομαζόταν....ΤΙΜ
Σαν σήμερα στο Λονδίνο στις 8 Ιουνίου 1955 γεννήθηκε ο Τιμ Μπέρνερς Λι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web).
Το 1980 ο Άγγλος προγραμματιστής Τιμ Μπέρνερς Λι δυσκολευόταν να παρακολουθεί όλες τις σημειώσεις του. Έτσι, έγραψε ένα πρόγραμμα με το όποιο θα μπορούσε να προσπελάσει οτιδήποτε στον υπολογιστή του με την βοήθεια τυχαίων συνδέσμων, και το ονόμασε Enquire.
Η ονομασία προήλθε από το “Enquire Within Upon Everything (Ρωτήστε τα πάντα), ένα βικτοριανό βιβλίο σύμβουλων, κάτι σαν το δικό μας καζαμία. Ήταν κατά μια έννοια ο ιστός της εποχή, που πρόσφερε ένα τεράστιο πλήθος πληροφοριών για κάθε θέμα που μπορούσε να φανταστεί κάνεις, από την παρασκευή αρνίσιων λουκάνικων μέχρι την προστασία από την χολέρα, και από τα σπιτικά καθαρτικά μέχρι την χρήση του καφέ για απολύμανση. Ο Λι εργαζόταν στο CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού. Εκεί το πρόγραμμα Enquire, τον βοηθούσε να παρακολουθεί τον τεράστιο αριθμό ερευνητών και προγραμμάτων (projects) του Ιδρύματος. Αυτό το πρόγραμμα ποτέ δε δόθηκε για χρήση στο κοινό.
Κατόπιν, του ήρθε μια άλλη ιδέα: τι θα γινόταν αν κατάφερνε να συνδέει πληροφορίες πολλών υπολογιστών απ όλο τον κόσμο; Δούλεψε πάνω στην ιδέα, ώσπου τον Δεκέμβριο του 1990 και σε λίγες εβδομάδες δημιούργησε τον πρώτο φυλλομετρητή (browser) και διακομιστη.
Η δύσκολη δουλειά όμως δεν είχε γίνει ακόμη: Να πείσει δηλαδή τους ανθρώπους ότι ήταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανακάλυψης. Πρώτα – πρώτα χρειαζόταν ένα όνομα για αυτό. Οι συνάδελφοι του το αποκαλούσαν « αυτό το πράγμα υπερκειμένου’. Αλλά ο Μπερνερς Λι ήξερε ότι χρειαζόταν κάτι πιο εμπνευσμένο.
Η πρώτη του σκέψη ήταν να το ονομάσει «the Mesh” (το δίκτυο), αλλά έμοιαζε πολύ με το mess (ακαταστασία). Σκέφτηκε το“The information Mine” (ορυχείο πληροφοριών), αλλά αποφάσισε ότι η συντομογραφία του ονόματος του (ΤΙΜ) θα ήταν πολύ εγωιστική. «Θα ακούγεται απαίσιο να λέει κάποιος ότι το βρήκε στο ΤΙΜ» είπε. Τελικά διάλεξε το “World Wide Web” (παγκόσμιος ιστός ).
«Δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ!» του έλεγαν οι φίλοι του και όμως όπως όλοι σήμερα γνωρίζουμε πέτυχε. Ένας λόγος ήταν ότι για την πρώτη έκδοση του φυλλομετρητή ιστού του, ο Λι άφησε ελεύθερα όλα τα δικαιώματα για να διασφαλίσει την ανάπτυξη του. Η ευρεσιτεχνία στον Ιστό είπε: «Θα έπνιγε όλη την υπόθεση».
Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ πολλών άλλων και Ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (2004) από την Βασίλισσα της Αγγλίας και παράσημο εξαίρετων υπηρεσιών (Order of Merit) από την ίδια το 2007. Το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα σε ένα από τα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα. Τον Δεκέμβριο του 2004 ονομάσθηκε επίτιμος Καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Είναι, επίσης, συν-διευθυντής του φορέα "Web Science Research Initiative (WSRI)" (Πρωτοβουλία Επιστημονικής Έρευνας στον Ιστό", που δημιουργήθηκε το 2006.
Η επινόηση του Τιμ Μπέρνερς Λι μεταμόρφωσε τον κόσμο, αφού άλλαξε τα στάνταρ όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, εκπαίδευση, ταξίδια, ενημέρωση, χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Είναι αυτή που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου