«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

James Joseph Sylvester, Το ελιξίριο της Αθανασίας

 l

Το 1869, ο  Βρετανός μαθηματικός Τζέιμς Τζόφεφ Συλβέστερ σε μια ομιλία του στην Βρετανική μαθηματική εταιρεία δίνει μια γηριατρική όψη της επιστήμης των μαθηματικών, αφού μνημονεύει ένα τιμητικό κατάλογο μερικών από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του παρελθόντος και αναφέρει την ηλικία που είχαν κατά τον θάνατο τους, ο  Συλβέστερ υποστήριξε:
 «…δεν υπάρχει σπουδή στον κόσμο που να συνδυάζει σε τόσο αρμονική δράση όλες τις ικανότητες του ανθρώπινου νου  (όσο τα μαθηματικά) …ή, που να τις εξυψώνει ,με διαδοχικά βήματα καινοτομιών, σε ολοένα και υψηλότερες καταστάσεις συνειδητής πνευματικής ύπαρξης.. Οι μαθηματικοί ζουν πολλά χρόνια, αλλά μένουν πάντα νέοι.
Δεν χάνουν νωρίς τα φτερά της ψυχής τους ούτε καλύφθηκαν οι πόροι  του σώματος τους από τον κουρνιαχτό που σηκώνει η χυδαία ζωή». 
    Ο Τζέιμς Τζόφεφ Συλβέστερ (James Joseph Sylvester) ήταν Άγγλος μαθηματικός, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τον Άρθουρ Κέιλι (Arthur Cayley) στην θεωρία πινάκων και την θεωρία αναλλοίωτων. Υπήρξε δεύτερος μεγάλος εριστής στις φημισμένες μαθηματικές εξετάσεις Τripos το 1837. Μετακόμισε στις Η.Π.Α το 1841, αλλά επέστρεψε σύντομα στην    Αγγλία. Το 1877 διέσχισε  πάλι τον Ατλαντικό, και αποδέχτηκε την θέση του πρώτου καθηγητή Μαθηματικών στο φημισμένο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ίδρυσε το μαθηματικό περιοδικό American Journal of mathematics, η οποία συνέχισε να εκδίδεται κανονικά μέχρι σήμερα. Επέστρεψε στην Αγγλία το 1883.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...