«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Γιατί οι συγγραφείς πρέπει να γνωρίζουν μαθηματικά!




Αβραάμ Λίνκολν(1809-1865)
     Στις σελίδες αρκετών βιβλίων που αφορούν τα  μαθηματικά και στο διαδίκτυο, αναφέρεται  μια ιστορία με τον Αβραάμ Λίνκολν -τον  16ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής- να δομεί  τους πύρινους πολιτικούς  του λόγους αφού πρώτα είχε μελετήσει τα "Στοιχεία" του Ευκλείδη.
Η άψογη παρουσίαση του Έλληνα γεωμέτρη αποτέλεσε για τον Αμερικανό πρόεδρο  πρότυπο  παρουσίασης  συλλογισμών και επιχειρημάτων. Μια ιστορία που η αναφορά της προσδίδει αίγλη στα μαθηματικά , ίσως όμως να έχει στοιχεία αστικού μύθου. Ένα χθεσινό άρθρο στην διαδικτυακή έκδοση του New Yorker αναθερμαίνει το θέμα . Ο συντάκτης του άρθρου   υποστηρίζει ότι όλοι οι συγγραφείς πρέπει να μάθουν μαθηματικά  αν θέλουν οι ιστορίες τους να έχουν σφιχτό πλαίσιο και αυστηρή δομή αφήγησης ,  αναφέροντας το παράδειγμα συγγραφέων με υψηλό μαθηματικό υπόβαθρο. Από τον γνωστό μας Λιούις Κάρολ μέχρι τον Τόμας Πιντσον  και τον Ε. Άμποτ. Διακρίνει στην γραφή του Χέμινγουεϊ και στο κλασσικό  "Αποχαιρετισμός στα όπλα" την  μαθηματική πολυπλοκότητα ενός φράκταλ καθώς με την πάροδο του χρόνου τα ίδια μοτίβα αναδύονται ξανά και ξανά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σχόλια των αναγνωστών του άρθρου .


Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά . Ο σύνδεσμος είναι:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...