«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Μουσαντένιοι μαθηματικοί τύποι και social ναρκισσισμός



    "Ο Όιλερ είπε στο Γάλλο: Κύριε, ( α + β^ν )/ν =χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!.Ο      Ντιντερό δεν κατάλαβε τι έγινε αποχώρησε ηττημένος."




   Τα μαθηματικά είναι ιδιαίτερα ακριβής επιστήμη.Η αυστηρότητα και η λογική στην δομή τους έχει αποτελέσει πρότυπο για άλλους πολλούς κλάδους των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστήμων.Ένας ισχυρισμός θεωρείται καλά θεμελιωμένος όταν περιλαμβάνει μαθηματικούς όρους και όταν συνοδεύεται από κάποιο μαθηματικό τύπο. Η επίκληση σε μαθηματικούς τύπους -όσο πιο δυσνόητους τόσο το καλύτερο-προσδίδει στην όποια άποψη μια αύρα αδιαμφισβήτητης αξιοπιστίας.Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα τα μαθηματικά έχουν τα φυσικά τους όρια.
Όση ευφυΐα και να διαθέτουμε  είναι αδύνατον να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα αν οι πληροφορίες μας είναι ανεπαρκείς ή ακόμα χειρότερα αν αποδίδουμε στις καταστάσεις μαθηματική ακρίβεια χωρίς υπόσταση. Ποιος δεν ξέρει την ωραία ιστορία με τον Όιλερ τότε που η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας του ζήτησε να βάλει φρένο  στην αθυροστομία του Γάλλου άθεου φιλόσοφου Ντενί Ντιντερό.Ο Όιλερ είπε στο Γάλλο: 

                        «Κύριε,(α + β)/ν=χ,άρα ο Θεός υπάρχει.Απαντήστε!». 

Ο Ντιντερό δεν κατάλαβε τι έγινε αποχώρησε ηττημένος.

Σε μια από εκείνες τις τζερεμέδικες  κουβέντες που γίνονται πάνω απ΄ το φραπέ ένας συνάδερφος μου θύμισε εκείνη την ωραία ρήση του Τολστόι που έχει χαρακτηριστικά μαθηματικού τύπου για τον εγωισμό:

"Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος.Και όσο ο παρανομαστής διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν."

   Εγώ προτιμώ  τον μαθηματικό τύπο που δίνει τον social ναρκισσισμό ενός ανθρώπου συναρτήσει της έκθεσης του στα  κοινωνικά δίκτυα.

                                          Ν=(ΠΛ*S*MA)^E/T
   Δεν αμφισβητείται  ότι ο social ναρκισσισμός είναι ανάλογος του πλήθους των πλατφορμών στα οποία το πρόσωπο είναι εγγεγραμμένο ( Facebook, Instagram,twitter,…) καθώς επίσης και του μέσου πλήθους των αναρτήσεων σε καθεμιά από αυτές  (ΜΑ)  επίσης  συναρτάται εκθετικά  με το αίσθημα της ικανοποίησης - ευχαρίστησης  που νιώθει το πρόσωπο σε μια κλίμακα από 1 μέχρι 10 κάθε φορά  που κάποιος επιδοκιμάζει ( π.χ like )  μια ανάρτηση  του. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσωπικές φωτογραφίες που ανεβάζει  ανά ώρα (selfie per hour)  όλα αυτά προς τον χρόνο (Ω: ώρες)  που αφιερώνει σε αυτές τις δραστηριότητες. Τα μεγέθη μοιάζουν λογικά όμως είναι απολύτως υποκειμενικά,το είδος των αναρτήσεων μπορεί να είναι από μια φωτογραφία μέχρι ένα κείμενο τριών σελίδων, το καθένα απαιτεί διαφορετικό χρόνο,από την άλλη το αίσθημα της ικανοποίησης ,τι μπορεί να σημαίνει; Σαν τις ποδοσφαιρικές – πολιτικές αναλύσεις τύπου καφενείου με ψευδομαθηματική σάλτσα.


 Όλοι καταλάβατε,ότι ο παραπάνω τύπος δεν υπήρξε παρά μόνο στην φαντασία του γράφοντα.Πέφτω χαμηλά να αναδείξω το σπουδαίο.Αν κάποτε γραφεί ένα λεξικό μαθηματικών κακοπαιδικών λημμάτων αυτοί οι μουσαντένιοι τύποι θα είχαν οπωσδήποτε την τιμητική τους.

Λαμπρά παραδείγματα τέτοιων "αξιόπιστων" τύπων:                 
   ●  Ο μαθηματικός τύπος που υπολογίζει την πιθανότητα ένας "κακός" να πετύχει  πυροβολώντας κάποιον από τους ήρωες σε μια μάχη στη σειρά κινηματογραφικών  φιλμ  Star Wars.
Ο τύπος είναι ο έξης:  P=1/(n+(x+1)^3+(J+1)^10)
(Star Wars Hit Probability Equation)
Όπου: n  ο αριθμός των "κακών" ,χ ο αριθμός  των "καλών"  και J  είναι  ο αριθμός των  ιπποτών Tζενται  που λαμβάνουν μέρος στην μάχη.
Ο τύπος με απλά λόγια:
«Η πιθανότητα για ένα κακό να πετύχει τον ήρωα της ταινίας είναι  αντιστρόφως ανάλογη του πλήθουςτων "κακών" αυξημένη κατά τον κύβο του (πλήθους των "καλών" αυξημένου κατά 1 ) και της δέκατης δύναμης του (αριθμού των Τζενται αυξημένου κατά 1) που λαμβάνουν μέρος στην μάχη».


   ●  Blue Monday αυτή η Δευτέρα, η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου (σύμφωνα με μια θεωρία που βγήκε στη Μεγάλη Βρετανία), η οποία μάλιστα διαδέχεται την πανσέληνο, που για πολλούς επηρεάζει την ψυχολογία. Κατά τη θεωρία αυτή, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (21 Ιανουαρίου 2019) θεωρείται ως η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου γι' αυτό αποκαλείται από τους αγγλοσάξωνες Blue Monday.Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι αυτή την ημέρα κατακλύζονται από μελαγχολικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Ωστόσο ένας ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ο Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na) και είναι ο παρακάτω: 

                                                     [W+D-d]T^Q/(MNa)



 ●  Λατρεύω τον τύπο που δίνει το βέλτιστο ύψος  των γυναικείων τακουνιών συναρτήσει του αριθμού των κοκταίηλ που έχουν καταναλωθεί:
                                                  H=Q(12+3s/8)
Δεν γνωρίζω τίποτα παραπάνω για τον τύπο, τον αλίευσα στα "Μαθηματικά πεντάλεπτα" του Enrhard Behrends  https://www.cup.gr/book/mathimatika-pentalepta/

   ●  Ο τύπος για τον υπολογισμό της πιθανότητας ένα ζευγάρι «επωνύμων» να παραμείνει παντρεμένο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...