«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν, το 1654.


   Τα μαθηματικά έχασαν έναν από τους κορυφαίους θεράποντες τους. Από τις 22:30 μέχρι 00:30 το βράδυ, ο Πασκάλ βιώνει μια θρησκευτική εκστατική εμπειρία που τον οδήγησε να παρατήσει τις μαθηματικές του ασχολίες και να αφιερωθεί στον θεό. Το ίδιο πρωί σε μια διαδρομή με άμαξα, τα αλόγα αφήνιασαν, η άμαξα ανατράπηκε σε μια γέφυρα στο Σηκουάνα και ο Πασκάλ βρέθηκε να κρέμεται στο κενό.
Όμως κατάφερε να σωθεί δίχως γρατζουνιά και απέδωσε το γεγονός σε θεία παρέμβαση. Σε συνδυασμό, με την κακή υγεία του και τους χρόνιους πόνους στο στομάχι σταδιακά εγκατέλειψε τα μαθηματικά. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του κάνοντας αγαθοεργίες. Ο Πασκάλ αποτέλεσε την μεγαλύτερη «ανεκπλήρωτη μαθηματική δυνατότητα» της ιστορίας. Θεμελίωσε μαζί με τον Φερμά την θεωρία πιθανοτήτων, εργαζόμενος στο διάσημο πρόβλημα των πόντων του ιππότη Σεβαλιέ Ντε Μερ όμως υπήρξε ιδιοφυής στην Γεωμετρία και μόνο η αλλαγή ρότας σε άλλα ενδιαφέροντα τον σταμάτησε από το να κλέψει την δόξα από την Καρτέσιο για την θεμελίωση της αναλυτικής γεωμετρίας. Το αποτέλεσμα είναι, να μνημονεύεται στον μέσο άνθρωπο περισσότερο για τα δυο κλασσικά φιλολογικού -λογοτεχνικού χαρακτήρα έργα του, τους «Στοχασμούς» και τα «Γράμματα σε ένα επαρχιώτη φίλο» παρά για το μαθηματικό του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...