«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Γαρδούμπα αλά κρεμ!


            

   Σε ένα διαγωνισμό μαγειρικής οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται  στην παρασκευή γαρδούμπας αλά κρεμ. Οι θεατές από το σπίτι ψήφισαν και κατέταξαν με τις ψήφους τους στις τέσσερεις  πρώτες θέσεις τους παίκτες: Αντωνίου, Βασιλείου, Γεωργίου και Δημητρίου, αλλά δεν είναι γνωστό ποιος  κατέλαβε ποια θέση. Όμως, το άθροισμα των θέσεων  που κατέλαβαν οι Αντωνίου , Βασιλείου και  Δημητρίου ισούται με 6. Με 6 επίσης ισούται και το άθροισμα των θέσεων που κατέλαβαν οι Βασιλείου  και Γεωργίου. Σημειώνεται ότι ο Βασιλείου κατέλαβε καλύτερη θέση  από τον Αντωνίου. Ποιες ήταν οι θέσεις που κατέλαβε ο κάθε παίκτης;

•Ο αριθμός των ψήφων που πήρε από το κοινό ο Γεωργίου και ο αριθμός των ψήφων που πήρε ο Δημητρίου είναι κατοπτρικοί. Ο πρώτος προκύπτει από τον δεύτερο αν διαβαστεί από τα δεξιά προς τα αριστερά.Επίσης, το γινόμενο τους ισούται με  92565.

Πόσους ψήφους πήρε ο Γεωργίου και πόσους πήρε ο Δημητρίου;

Μια λύση στο σύνδεσμο https://imgur.com/a/5aujAuZ

4 σχόλια:

  1. Θανάση,
    Δες κατωτέρω τη διόρθωση που έκανα στην ανάρτηση του γρίφου σου στην ιστοσελίδα "Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ"
    Μια διόρθωση “…Ο πρώτος προκύπτει από τον δεύτερο αν διαβαστεί από τα δεξιά προς τ’ αριστερά”, διότι με την αντίστροφη φράση ο αριθμός διαβάζεται σωστά, 165.
    Φιλικά,
    Carlo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θανάση, συγχαρητήρια για τον εύκολο γρίφο ακόμα και για μαθητές Δημοτικού. Πολύ προσεγμένο θέμα, πολύ ωραίο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δεύτερο είναι παλιό Καγκουρό (https://mathkangaroo.org/mks/) και η αλήθεια είναι ότι το κακοδιατυπωσα, έχει δίκιο ο Carlo.Επιφυλλάσομαι για καλύτερες διατυπώσεις.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...