«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Σαν σήμερα

   

Σαν σήμερα, το 1930, γεννήθηκε ο Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός Φρανκ Ντρέικ (1930 - 2022) ήταν. Είναι κυρίως γνωστός ως πρωτοπόρος της έρευνας για την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης, καθώς και ως ένας από τους ιδρυτές του ιδρύματος SETI. Ξεκίνησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις του κατά την δεκαετία του 1960, και ανέπτυξε την εξίσωση του Ντρέικ η οποία χρησιμοποιείται συχνά για την δημιουργία εκτίμησης της ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Μαζί με τους Τζιουζέπε Κοτσόνι, Φίλιπ Μόρισον, Ιωσήφ Σκλόβσκι, και Καρλ Σάγκαν, συγκαταλέγεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης.

  Η εξίσωση Ντρέηκ είναι εξίσωση που χρησιμοποιείται ως μέσο εκτίμησης για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον Γαλαξία. Ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Φρανκ Ντρέηκ για πρώτη φορά το 1961 στο αστεροσκοπείο Green Βank της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ,στα πλαίσια ενός συνεδρίου για τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης, κατά τις απαρχές του προγράμματος SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence).

Σύμφωνα με αυτήν υπολογίζεται ο αριθμός (Ν) των υπαρχόντων πολιτισμών στον Γαλαξία: N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L

Όπου:

R* = Ρυθμός δημιουργίας αστέρων

fp = Ποσοστό των αστέρων που χαρακτηρίζεται από πλανητικά συστήματα

ne = Ποσοστό των παραπάνω αστέρων που έχουν πλανήτες όμοιους της Γης

fl = Ποσοστό των πλανητών στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ζωή

fi = Ποσοστό των πλανητών που έχουν νοήμονα ζωή

fc = Ποσοστό των πλανητών των οποίων οι πολιτισμοί έχουν αναπτύξει τεχνολογία για διαστρικές επικοινωνίες

L = Μέσος χρόνος ζωής ενός προηγμένου τεχνολογικά πολιτισμού από τη στιγμή που βρίσκεται σε θέση να επικοινωνήσει με άλλους πολιτισμούς, μέχρι την αυτοκαταστροφή του.

Στο σύνδεσμο http://spacegeek.org/calc/ μια εφαρμογή που υπολογίζει για διάφορους πλανήτες τον αριθμό πιθανών εξωγήινων πολιτισμών. 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BA_%CE%9D%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%B9%CE%BA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...