«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Σαν σήμερα


 Σαν σήμερα το 1942, γεννιέται η Αμερικανίδα μαθηματικός Karen Keskulla Uhlenbeck. Κάτοχος του κορυφαίου μαθηματικού Βραβείου Άμπελ, η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή τη διάκριση στην ιστορία του θεσμού. Η Uhlenbeck  (Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ινστιτούτο Προχωρημένων Μελετών, ΗΠΑ) τιμήθηκε για την εργασία της στις Μερικές διαφορικές εξισώσεις, και γενικότερα για το θεμελιώδες έργο της στα πεδία της γεωμετρικής ανάλυσης και της θεωρίας βαθμίδας. «Το έργο της άλλαξε ολοκληρωτικά το μαθηματικό τοπίο», δήλωνε ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Hans Munthe-Kaas.

  Το διεθνές βραβείο Αμπελ απονέμεται κάθε χρόνο από τον βασιλιά της Νορβηγίας σε έναν ή περισσότερους μαθηματικούς με σπουδαία συνεισφορά στην επιστήμη. Η διάκριση φέρει το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ (1802–1829) και πάει πακέτο με χρηματικό έπαθλο ύψους 620.000 ευρώ.

«Οι θεωρίες της Uhlenbeck  εμπλουτίζουν με επαναστατικό τρόπο την κατανόηση που έχουμε για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως εκείνες που σχηματίζονται από τις φυσαλίδες σαπουνιών, και γενικότερα τα προβλήματα ελαχιστοποίησης σε υψηλότερες διαστάσεις. Τα εργαλεία και οι δρόμοι που άνοιξε στην Καθολική Ανάλυση είναι διαθέσιμα σήμερα στα χέρια κάθε γεωμέτρη και αναλυτή».

Η Karen Uhlenbeck σαν την Ιρανή μαθηματικό Μαριάμ Μιρζαχανί που ήταν η πρώτη γυναικά που κέρδισε το μετάλλιο Fields  χαρακτηρίζεται ως επιστήμονας πρότυπο, που υποστηρίζει την ισότητα των φύλων στην επιστήμη και τα Μαθηματικά. Μαζί με την κορυφαία διάκριση Fields Medal, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια στο συνέδριο της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (IMU), το Βραβείο Αμπελ είναι μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις στα Μαθηματικά παγκοσμίως.

Η Ούλινμπεκ υπήρξε η πρώτη μαθηματικός που εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μαθηματικών των ΗΠΑ.Η ίδια λέει:

«Καταλαβαίνω ότι είμαι ένα πρότυπο για τις νέες μαθηματικούς. Αλλά είναι δύσκολο να είσαι πρότυπο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δείξεις στους φοιτητές πόσο οι άνθρωποι μπορεί να είναι ατελείς και να πετυχαίνουν παρά ταύτα. Είμαι ίσως μια υπέροχη μαθηματικός και διάσημη γι’ αυτό, αλλά είμαι και πολύ ανθρώπινη»

«Θα ήταν εύκολο να πει κανείς είτε πολύ λίγα είτε πάρα πολλά για το παρελθόν. Εγώ ήμουν ένα τυχερό παιδί, μεγάλωσα σε ένα αισιόδοξο κλίμα μετά τον Β’΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Παίζαμε στους λόφους της υπαίθρου στο βόρειο Νιού Τζέρσι, και προετοιμαζόμασταν για τις ευκαιρίες να γνωρίσουμε τον σπουδαίο κόσμο του πολιτισμού: την τέχνη, τη μουσική την επιστήμη, τη διανόηση. Η μητέρα μου, η ίδια καλλιτέχνης, παραμένει μια μεγάλη επιρροή στη ζωή μου».

  Σε άλλη συνέντευξη το 1997, η Ούλινμπεκ εξηγούσε κυρίως πως είχε βρει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν πολύ δύσκολη, πως επέπλευσε χωρίς επιτυχία στα κρουστικά κύματα (shock waves) και πως είχε την τάση να πλήττει με όλα τα πράγματα που καταλάβαινε. «Από μικρή ονειρευόμουν το μέλλον μου μέσα στην επιστήμη, στη φυσική συγκεκριμένα επηρεασμένη από τα κείμενα των μεγάλων φυσικών Φρεντ Χόιλ και Τζορτζ Γκάμοφ. Στο τέλος όμως με συνεπήρε η δομή, η κομψότητα και η ομορφιά των μαθηματικών».

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%BD_%CE%9F%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BA

https://www.tovima.gr/2019/03/25/science/karen-oulinmpek-poia-einai-i-proti-gynaika-mathimatikos-pou-kerdizei-to-vraveio-abel/?fbclid=IwAR1L5p2fzwO0FDc0Jd8sNlFVOUtuf2088yppef66hm2PPOwwIQBeAvAaEnI


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...