«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Fake news #Σανσημερα

 

Fake news    #Σανσημερα

 Σαν σήμερα, το 1931 το περιοδικό Time δημοσίευσε μια ιστορία για έναν Πρόεδρο Πανεπιστημίου που είχε τριχοτομήσει τη γωνία(*), o  Jeremiah Joseph Callahan, δήλωσε  «το πρόβλημα μπορεί εύκολα να λυθεί γεωμετρικά στο επίπεδο». Η εικασία από την αρχαιότητα είχε αποδειχθεί αδύνατη το 1837, τουλάχιστον για τους μαθηματικούς. Υποθέτω ότι ο Lewis Carroll το είπε καλύτερα:

-Η Αλίκη γέλασε. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς, είπε. Δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει αδύνατα πράγματα.

-Τολμώ να πω ότι δεν έχεις εξασκηθεί αρκετά, είπε η βασίλισσα. Όταν ήμουν στην ηλικία σου, πάντα το δοκίμαζα για μισή ώρα κάθε μέρα. Και μερικές φορές πίστευα μέχρι και έξι αδύνατα πράγματα πριν το πρόγευμα».

 (*)Στην τριχοτόμηση γωνίας ζητείται να διαιρεθεί γωνία σε τρία ίσα μέρη, δηλαδή να κατασκευαστεί με κανόνα και διαβήτη γωνία ίση με το 1/3 γωνίας που δίνεται.  Η επίλυση του προβλήματος για κάθε γωνία είναι αδύνατη  με κανόνα και διαβήτη, το απέδειξε  το 1837, ο Γάλλος μαθηματικός Pierre Wantzel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...