«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

"ΤΟ ΒΡΑΒEΙΟ ABEL ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΜΕ ΕΠΤΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ "


Στον αμερικανό μαθηματικό John Milnor απονέμεται για το 2011 το Βραβείο Άμπελ, το αποκαλούμενο και «Νόμπελ Μαθηματικών», σύμφωνα με ανακοίνωση της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο Milnor, ο οποίος έγινε γνωστός όταν ανακάλυψε ότι υπάρχουν σφαίρες σε επτά διαστάσεις, βραβεύεται για «τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του στην τοπολογία, την γεωμετρία και την άλγεβρα», δηλαδή σε όλο το φάσμα των μαθηματικών, ένα ασυνήθιστο επίτευγμα...Ο 80χρονος σήμερα επιστήμονας ειδικός στην τοπολογία και τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων, αλλά επίσης στην θεωρία παιγνίων, την θεωρία ομάδων και την θεωρία των αριθμών, διδάσκει στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών του πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1950, όταν, φοιτητής ακόμα στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, τράβηξε πάνω του το ενδιαφέρον, επειδή κατάφερε να λύσει ένα άλυτο μέχρι τότε πρόβλημα σχετικά με την καμπυλότητα των κόμβων. Το 1956 αναγνωρίστηκε διεθνώς, όταν απέδειξε την ύπαρξη «εξωτικών» σφαιρών με επτά διαστάσεις και παράξενες τοπολογικές ιδιότητες.

Έχει γίνει επίσης διάσημος για τα «μυθικά» βιβλία του, τα οποία με σχετικά απλό τρόπο εξηγούν τα μαθηματικά. Η Νορβηγική Ακαδημία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «όλα τα έργα του Milnor διακρίνονται για τη σπουδαία έρευνά τους, τις θεμελιώδεις ενοράσεις, τη ζωηρή φαντασία, τα στοιχεία έκπληξης και την υπέρτατη ομορφιά τους».

Ο Milnor έχει ήδη βραβευτεί με όλα τα άλλα σημαντικά βραβεία μαθηματικών (Φιλντς 1962, Βολφ 1989 κ.α.). Παρόλα αυτά, όπως είπε, ξαφνιάστηκε όταν τον ειδοποίησαν ότι είχε πάρει και το βραβείο Άμπελ. «Πάντα», δήλωσε, «αιφνιδιάζεται κάποιος, όταν τον παίρνουν τηλέφωνο στις έξι ώρα το πρωί».

Το βραβείο Άμπελ απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και γρήγορα απέκτησε «στάτους» ισοδύναμο με Νόμπελ μεταξύ των μαθηματικών. Συνοδεύεται από το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων περίπου. Το βραβείο πήρε το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού του 19ου αιώνα Νιλς Χένρικ Άμπελ, ο οποίος ανακάλυψε τη θεωρία ομάδων μαζί με τον Τσέχο μαθηματικό Φράντιζεκ Βολφ. Η τελετή απονομής θα γίνει στο Όσλο στις 24 Μαϊου και το βραβείο θα απονείμει ο νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ. Πηγή: tvxs.gr

3 σχόλια:

 1. Με την τριχοτόμηση της οποιασδήποτε γωνίας τι γίνεται ? Πόσα Νόμπελ πρέπει να πάρει αυτός που έχει την τριχοτόμηση της οποιασδήποτε γωνίας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ανώνυμος είμαι . Δεν θέλω Νόμπελ ΄Θέλω μια απάντηση για τα παρακάτω .
  Εδώ και χρόνια στα 10 βιβλία μου , εκτός των άλλων ανακαλύψεων, έχω και 1000 τριχοτομήσεις, οπότε έχω και 1000 ισοσκελή τραπέζια εγγεγραμμένα στον κύκλο τα οποία έχουν τη μικρή ή τη μεγάλη βάση ίση με τις μη παράλληλες πλευρές . Παράδειγμα

  Δίνεται κύκλος με κέντρο Ο την αρχή των αξόνων ακτίνα ρ=125 και 4 σημεία του Ε=(-117,-44) , Ζ=(117,-44) , Μ=(-75,100) , Ν=(75,100) . Με χαρτί και μολύβι βρίσκω ΕΜ=ΜΝ=ΝΖ=150 και τότε σε ίσες χορδές έχω και ίσα τόξα .

  Κάθε 2 λεπτά έχω 2 νέες τριχοτομήσεις οπότε έχω και 2 νέα ισοσκελή τραπέζια όπως το παραπάνω . Τις τριχοτομήσεις μου τις κάνω με τις 2 υπερβολές μου (άγνωστες) και τους 4 κλάδους των τους κατασκευάζω με διαβήτη και αβαθμολόγητο χάρακα .

  Ρωτήστε όλους τους μαθηματικούς που πήραν το Νόμπελ μήπως και γνωρίζουν κάτι . Ασφαλώς θα ασχολήθηκαν με το άλυτο αυτό πρόβλημα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπορείς να τους ρωτήσεις μόνος σου ,είμαι σίγουρος ότι θα χαρούν να σου απαντήσουν ένας από αυτούς τους «νομπελίστες» στην διεύθυνση:https://terrytao.wordpress.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...