«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Μαθηματική εξίσωση αποκαλύπτει τον αρνητικό χαρακτήρα της 16ης Ιανουαρίου 2012




   Πιο «μπλε» από κάθε άλλη Δευτέρα, εκτιμάται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια.

Ως γνωστόν, στην αρχή της εβδομάδας και μετά από ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο, όλοι μας – λίγο πολύ - αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να προσαρμοστούμε και πάλι στις υψηλές απαιτήσεις της ιλιγγιώδους καθημερινότητας.
Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, είχε αναπτύξει πριν από κάποια χρόνια μια μαθηματική εξίσωση η οποία αξιολογεί τους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία μας. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, φέτος η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου είναι η Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.
Η εξίσωση της «μπλε» Δευτέρας
Η εξίσωση περιλαμβάνει έξι παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα έσοδά μας (D), τα χρέη μας (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και την ανάγκη για δράση (Na).
Η μορφή της περιβόητης εξίσωσης έχει ως εξής:

Στο δραματικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Αρνάλ, παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι η λάμψη των εορτών έχει πλέον ξεθωριάσει, οι αποφάσεις για το νέο έτος έχουν ναυαγήσει, ο παγερός καιρός του χειμώνα έχει εισβάλλει για τα καλά και οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί πιστωτικών καρτών ήδη σφηνώνονται κάτω από τις πόρτες.
Η αλυσιδωτή επίδραση των στοιχείων αυτών, οδηγεί σε πεσμένη ψυχολογία βάφοντας τη συγκεκριμένη Δευτέρα – γνωστή κατά τους ξένους και ως «Blue Monday» - με ιδιαίτερα μελανά χρώματα.
πηγη:ΤΟ Βημα science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...