«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Νεύτων!!


Νεύτωνας (1643-1727)

   Ο Νεύτων, ο κορυφαίος μαθηματικός,φυσικός και αστρονόμος ,ένα από τα κλασσικότερα έργα του «Μαθηματικές αρχές της φυσικής φιλοσοφίας» (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica) το έγραψε σκόπιμα με δυσνόητο και περίπλοκο τρόπο.
  Γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς,  ο ίδιος, σύμφωνα με τον ιστορικό των μαθηματικών  E.T.Bell ομολογούσε  σε έναν φίλο τoυ , πως το είχε εσκεμμένα δυσκολέψει  για να «αποφύγει να δεχτεί την επίθεση κομπογιαννιτών μαθηματικών». Πράγματι, ο Νεύτωνας είχε εξοργιστεί από τις δριμείες  επικρίσεις των προηγούμενων έργων του στο ζήτημα της φύσης του φωτός. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κρυπτογραφήσει ορισμένα αποτελέσματα των ερευνών του..
   Η ακόλουθη σειρά γραμμάτων και αριθμών δεν αντιστοιχεί σε κανένα κωδικό πρόσβασης ούτε σε κάποιο σειριακό αριθμό :

                                           6accdae13eff7i3i9n4o4qrr4s9t12vx

  Με αυτήν, ακριβώς, την μορφή είναι γραμμένο στο Principia Mathematica . Ένα είδος κρυπτογραφήματος..απειροστικού λογισμού με το οποίο ο Νεύτων διατύπωνε την μέθοδο που χρησιμοποιούσε για τον λογισμό των ροών. Η έννοια ίσως να μην σας είναι οικεία  γιατί σήμερα χρησιμοποιούμε στον απειροστικό λογισμό  διαφορετικό  συμβολισμό .Για την ακρίβεια στο έργο του Νεύτωνα δεν υπήρχε καν η έννοια του απειροστού ( του απείρως μικρού).Ο σκοπός της κρυπτογράφησης  ήταν  να μην μπορεί ο μεγάλος αντίπαλος του ο Leibniz να τον αποκωδικοποιήσει και να ιδιοποιηθεί την ανακάλυψη.Κατά τον Νεύτωνα θα ήταν για τον Leibniz δυσανάλογη η δυσκολία της αποκρυπτογράφησης σε σχέση με το μυστικό που θα του αποκαλύπτονταν!!
Στην εικόνα,δείτε την απόδοση της φράσης σύμφωνα με τον Florian Cajori  στο έγκυρο πόνημα του Ιστορία των μαθηματικών



                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...