«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το παιχνίδι της κότας και το αποτέλεσμα των εκλογών!


"Τις ακραίες στάσεις δεν τις διαδέχονται μετριασμένες στάσεις, 
    αλλά στάσεις αντίθετα ακραίες ."
                                                                               Φρειδερίκος Νίτσε

   Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ξεκαθάρισε  τίποτα , συνέτεινε περισσότερο  στον χωρισμό του κόσμου σε δυο στρατόπεδα,μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Κάθε λέξη  πέρα από αυτό το διαχωρισμό  είναι εκ του περιττού,και η σύγκρουση μέχρι τέλους μοιάζει να  είναι αναπόφευκτη. Όλα όμως έχουν ειπωθεί,η παρούσα κατάσταση,όπου κανένα πολιτικό κόμμα δεν υποχωρεί έχει το ανάλογο της σε ένα παράδειγμα από την θεωρία παιγνίων, που είναι γνωστό ως «το παιχνίδι της κότας» ή «το παιχνίδι του δειλού».Ειδικότερα:
    Στην δεκαετία του 1950 , είχε κάνει πάταγο μια ταινία του Νικολας Ρει «Επαναστάτης χωρίς αίτια»,όπου ο πρωταγωνιστής Τζέιμς Ντην  ενσάρκωνε το αρχέτυπο του αντικομφορμιστή καταραμένου ήρωα  .Οι  δυο πρωταγωνιστές της ταινίας  σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι οδηγούν  ο καθένας το αυτοκίνητο του  σε ένα γκρεμό και ο πρώτος που θα έστριβε θα ήταν ο χαμένος .
  Το παιχνίδι είναι μια κατάσταση πρόκλησης  ανάμεσα σε δυο άτομα εν όψει ενός κίνδυνου , όπου η μεταφορά της «κότας» αποδίδεται σε αυτό το άτομο , το πιο δειλό , που παραδίδεται πριν το άλλο.
 Η διατύπωση αναλυτικά έχει ως έξης: Δυο οδηγοί τρέχουν ο ένας προς τον άλλο  με μεγάλη ταχύτητα .Καθένας τους πρέπει να αποφασίσει την τελευταία στιγμή αν θα στρίψει η όχι δεξιά για να αποφύγει την σύγκρουση .Έχουμε λοιπόν τις εξής πιθανές περιπτώσεις :
1. Κανένας από τους δυο δεν στρίβει και γίνεται η σύγκρουση. Αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση και αποδίδεται  η τιμή 0 πόντους γοήτρου και για τους  δυο  παίκτες.
2.Και οι δυο οδηγοί στρίβουν την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας την σύγκρουση. Αυτό είναι ένα κάλο αποτέλεσμα, ίδιο και για τους δυο παίκτες , αν και χάνουν το γόητρο  τους και κανείς δεν μπορεί  να θεωρηθεί νικητής . Αποδίδεται λοιπόν  η τιμή 2 πόντους γοήτρου σε κάθε παίκτη.
3.Ο ένας από τους παίκτες στρίβει και ο άλλος όχι. Ο πρώτος χάνει το «γόητρο» του και παίρνει την τιμή 1 πόντος γοήτρου  , ενώ ο άλλος θεωρείται νικητής του παιχνιδιού και παίρνει την τιμή 6 πόντους γοήτρου.  Ο  ακόλουθος πίνακας συνοψίζει :


  Η  ανάλυση της κατάστασης δείχνει πως αν οι δυο παίκτες τείνουν να αποκομίσουν το μεγαλύτερο όφελος, δηλαδή να μην στρίψουν, για να προσπαθήσουν  να πάρουν  την τιμή 6, το αποτέλεσμα θα είναι το χειρότερο και για τους δυο. Αυτό όμως θα είναι το καλύτερο και για τους δυο αν αποφασίσουν να στρίψουν , αλλά τότε κανένας δεν θέλει να το  κάνει πριν από τον άλλο, καθότι έτσι θα πάρει μόνο  1 αντί για 6  που θα πάρει ο αντίπαλος.
   Το παιχνίδι μπορεί να αναλυθεί με όρους  συνεργασίας , και σε αυτήν την περίπτωση  το να στρίψουν  θα θεωρηθεί συνεργασία το να μην στρίψουν  θα θεωρηθεί προδοσία. Η συνεργασία μεταφράζεται σε ένα καλό συνολικό αποτέλεσμα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το παιχνίδι αποτελεί  μια μορφή σύμπραξης , όπου καθένας από τους συμμετέχοντες  προσπαθεί να καθυστερήσει ως την τελευταία στιγμή την υπαναχώρηση  για να αποτρέψει την καταστροφή, προκειμένου να αναγκάσει το άλλο να παίξει ορθολογικά  ( σε αυτήν την περίπτωση να στρίψει)  και να είναι αυτός που θα αποτρέψει την σύγκρουση.
  Μια άλλη πτυχή αυτού του παιχνιδιού είναι ο ρόλος  που παίζει η καθοριστική εκείνη κίνηση που θα πείσει τελικά για την στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιηθεί προτού ακόμα αρχίσει το παιχνίδι, όπως για παράδειγμα να μπλοκάρει ο οδηγός το τιμόνι για να μην μπορεί να το στρίψει και να αναγκάσει τον άλλο (άτεγκτη στάση συγκεκριμένου πολιτικού χώρου)  να υιοθετήσει την αντίθετη στρατηγική, υποχρεώνοντας  τον να στρίψει για να αποφύγει την σύγκρουση.
Κάθε ομοιότητα με την πολιτική κατάσταση και τα ελληνικά κόμματα είναι...τυχαία.
Περισσότερα για το παιχνίδι της κότας :
 http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_%28game%29

                      

1 σχόλιο:

  1. Παρατήρηση.Εξακολουθούμε να μιλάμε για το ίδιο παιχνίδι όταν ειναι αντιμέτωποι μια νταλίκα και ενα ποδήλατο; Λ. Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...