«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Το στοίχημα του Πασκάλ!!



"Για να είναι κανείς άθεος , χρειάζεται πάρα πολλή πίστη σε απίθανα πράγματα ! ''
                                                                                                       Μπλαιζ  Πασκάλ

 Ο μαθηματικός  Μπλαιζ  Πασκάλ ( ή όπως τον βρήκα σε ένα ιστολόγιο: Βλάσιος Πασκάλ) στους περίφημους «στοχασμούς»  του χρησιμοποίησε τις πιθανότητες  για να "αποδείξειτην αλήθεια του δόγματος της καθολικής εκκλησίας . Η  συλλογιστική  του είναι γνωστή ως  "το στοίχημα του Πασκάλ". Γράφει λοιπόν ο Πασκάλ:


« Κανείς  δεν μπορεί να αποφασίσει  χωρίς αμφιβολία  εάν πρέπει να αποδεχτεί  ή να απορρίψει  το δόγμα της καθολικής εκκλησίας.Μπορεί να είναι αληθινό.Μπορεί να είναι ψευδές.Είναι σαν να ρίχνεις ένα νόμισμα: οι πιθανότητες είναι ίσες .Όμως, είναι ίσες και οι απώλειες και τα κέρδη;Ας υποθέσουμε ότι  απορρίπτουμε την εκκλησία.Αν το δόγμα της είναι ψευδές , δεν θα έχουμε χάσει τίποτα. Όμως εάν είναι αληθινό , θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε  ατελείωτα βάσανα στην κόλαση.Ας υποθέσουμε ότι αποδεχόμαστε  το δόγμα  της εκκλησίας.Αν είναι ψευδές , δεν θα  έχουμε κερδίσει  τίποτα. Όμως  εάν είναι αληθινό, θα έχουμε  την αιώνια ευδαιμονία  στον παράδεισο.»

   Η συλλογιστική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να προκαλέσει την εκπλήρωση των  θρησκευτικών εντολών: αν και η πιθανότητα  ότι είναι αληθινές είναι μικρή, επειδή το αναμενόμενο κέρδος από την εκπλήρωση τους είναι άπειρο,η ελπίδα του στοιχήματος αξίζει τον κόπο. Ένας διαισθητικός συλλογισμός του ιδίου τύπου  είναι αυτός που γίνεται κοινωνικά με τα παιχνίδια με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας ,αλλά που προσφέρουν σημαντικά βραβεία( Λόττο, Τζόκερ, προπό και λοιπά παίγνια ),και αυτή είναι η βάση της  επιτυχίας τους . Η πιθανότητα να κερδίσουμε ένα μεγάλο βραβείο είναι μικρή, όμως αν μας πέσει θα γίνουμε ξαφνικά πλούσιοι.

                      


Οι "Στοχασμοί" του Πασκάλ στο σύνδεσμο:
http://www.gutenberg.org/ebooks/18269
  Ενα σχετικό βίντεο :
            
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...