«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κατοπτρική συμμετρία και...τo "Ζεύγος Arnolfini" !!



    Ίσως το πλέον συνηθισμένο αντικείμενο σε ένα σπίτι , ο καθρέφτης , αποτελεί την βάση της χωρικής συμμετρίας.Η χωρική  ή κατοπτρική συμμετρία  αντιστοιχεί  κάθε σημείο  ενός αντικείμενου  στην αντανάκλαση  του στον καθρέφτη.


    Παρατηρείστε ένα ζευγάρι γάντια , το δεξιό και το αριστερό , το ένα είναι κατοπτρική εικόνα του άλλου  και σίγουρα δεν είναι τα ίδια. Δεν μπορούμε να φορέσουμε ένα δεξιό γάντι στο αριστερό μας χέρι  ( και αντίθετα) . Αν και έχουν το ίδιο σχήμα δεν έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Το ένα είναι αριστερόστροφο  και το άλλο δεξιόστροφο. Αν τοποθετήσουμε ένα αριστερό γάντι μπροστά σε ένα καθρέφτη το είδωλο του θα είναι  ίδιο με το δεξιό γάντι.



Η κατοπτρική συμμετρία  έχει χρησιμοποιηθεί  επανειλημμένα   στην ζωγραφική .
   Ο  πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου  Jan Van Eyck ,"To ζεύγος  Arnolfini" του 1434 .Κοιτώντας προσεκτικά τον πίνακα στον μικροσκοπικό καθρέφτη που βρίσκεται στον τοίχο στο βάθος, μεγέθους περίπου 5 εκατοστών, αντανακλάται ολόκληρος ο πίνακας αλλά με διαφορετική προοπτική.Το ζεύγος απεικονίζεται  με την πλάτη γυρισμένη ενώ φαίνονται και δυο άλλα  πρόσωπα που στην  πραγματικότητα βρίσκονται στην μεριά του θεατή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...