«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Το φάουλ, ο Βαν Γκογκ και ένα παιχνίδι για...παιδιά!!


                                 

 Το παιχνίδι «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί» έχει χρησιμοποιηθεί  για να κριθούν διαφορές κάθε λογής ,από διενέξεις σε γήπεδα ποδόσφαιρου,δικαστικες αντιδικίες μέχρι και διαμάχες σε αίθουσες δημοπρασιών .
 -Ο Ιάπωνας πολυεκατομμυριούχος Takasi Xasigiama, το 2005  αποφάσισε να δημοπρατήσει  τέσσερις πίνακες ζωγραφικής  αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.Ήταν δύσκολο όμως να αποφασίσει σε ποιον από τους δυο οίκους δημοπρασιών, του Σόθμπις και του Κρίστις, θα εκχωρούσε το δικαίωμα για την δημοπρασία. Οι δυο οίκοι  διευθέτησαν την διαφωνία τους για την δημοπράτηση των έργων τέχνης καταφεύγοντας στο παιχνίδι «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί».
 Κάθε οίκος είχε περιθώριο ένα σαββατοκύριακο να επιλέξει την στρατηγική που θα ακολουθούσε . Ο οίκος Σόθμπις  προσέλαβε , με το αζημίωτο, μια αμάδα κορυφαίων αναλυτών για να καταστρώσει μια στρατηγική νίκης . οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τυχερό παιχνίδι , η στρατηγική της τυχαίας επιλογής , είναι το ίδιο καλή με όλες τις άλλες .Έτσι, επέλεξαν «χαρτί». Οι υπεύθυνοι του οίκου Κριστις απλώς ρώτησαν την εντεκάχρονη κόρη ενός υπαλλήλου τους , τι θα έκανε.«Τις περισσότερες φορές, όλοι υποθέτουν ότι θα  δείξεις «πέτρα», επομένως αυτοί μάλλον θα επιλέξουν χαρτί. Για αυτό, επιλέξτε  ψαλίδι»,τους είπε . Ο οίκος Κρίστις κέρδισε το συμβόλαιο. Για την ιστορία οι τέσσερεις πίνακες των Βαν Γκογκ, Σεζάν, Πικάσο, Σίσλει πουλήθηκαν 17.8 εκατομμύρια δολάρια.

-Στο βίντεο δυο ποδοσφαιριστές , οι Φρανκ Ριμπέρι και Τόνι Κρόος κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Χέρτα Βερολίνου έπαιξαν «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» για το ποιος θα εκτελέσει ένα φάουλ!

                  
 
- Ένας ομοσπονδιακός δικαστής ονόματι  Presnell στην Φλώριδα των Η.Π.Α  κατά την
διάρκεια μιας δίκης,το  2006  αντιμετώπισε μια παράδοξη κατάσταση. Οι δυο αντίδικοι δεν
 μπορούσαν επουδενεί λόγο να συμφωνήσουν για το μέρος που θα λαμβανόταν  η κατάθεση
 ενός μάρτυρα παρ ότι τα γραφεία τους βρίσκονταν στο ίδιο κτίριο αν και  απείχαν μόνο 4 
ορόφους. 
Ο δικαστής έλυσε  την διένεξη όταν τους κάλεσε ενώπιον μαρτύρων να παίξουν ένα γύρο
 πέτρα-ψαλίδι-χαρτί  και ο νικητής θα επέλεγε το μέρος που θα λαμβανόταν η κατάθεση.
Σχετικός σύνδεσμος:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...